PANOU SOLAR   ABSORBȚIE DIRECTĂ

   MANUAL DE INSTALARE SI UTILIZARE

 

A - picioare verticale pentru fixare pe suprafață plană

B - contrafișă picioare verticale

C - suporți înclinați fixare panou solar

D - colector panou solar 

E - bară suporți tuburi

F - ramforsare suporți înclinați

G - contrafise picioare verticale (a se monta la partea din spate)

H - vas de expansiune în condensatie presurizat la joasă presiune

I - capace pentru fixarea tuburilor

J - colțar perforat ramforsat fixare panou solar (recomandat la toate tipurile de acoperiș)

Fixarea pe acoperiș înclinat :

În cazul instalării panoului solar cu absorbție directă pe acoperiș țînând cont de greutatea acestuia între 80 și 120kg , recomandăm utilizarea următoarelor elamente de fixare :

1.  Colțar perforat ramforsat (recomandat la toate tipurile de acoperiș)

2.  Brida fixare panou solar (nu este recomandată la panouri cu absorbție directă)

3.  Bandă perforată ( recomandată doar la anumite aboperisuri din tablă sau șindrilă bituminoasă)

La montarea coltarului perforat ramforsat se va decupa cu flexul o fanta în țiglă prin care să treacă colțarul iar mai apoi se va izola cu silicon rezistent la UV sau alte materiale similare  . Acesta se va fixa de preferință pe una dintre grinzile(coarnele) acoperișului sau pe o bucată de scândură fixată între două grinzi(coarne).

În cazul utilizării bridelor pentru fixare panou solar sau al benzii perforate la acoperișurile din țiglă ceramică sau din beton .există riscul fisurarii tiglei datorită greutății panoului solar cu absorbție directă .

Fixarea tubulaturii de legătură între boiler și panoul solar :

- Tubulatură trebuie fixată astfel încât pe traseu să nu se formeze bucle în care să rămână bule de aer .

- Se recomandă că distanță dintre panou și boiler să fie cât mai mică pentru reducerea pierderilor de energie.

Vasul de expansiune în condensatie :

- Vasul de expansiune în condensatie se montează la racordul de 3/4 din mijlocul panoului solar și doar daca este cazul , se utilizează două coturi de 3/4 la 90 ° cu ajutorul cărora putem realiza înclinația astfel încât vasul de expansiune să aibă poziția verticală (vezi imaginile de mai sus) .

- În cazul în care panoul solar este amplasat mai jos decât boilerul , atunci vasul de expansiune se va instala pe turul boilerului , adică în partea superioară a serpentinei pentru o aerisire corecta.

- In partea de sus a colectorului se regasesc 2 racorduri de 1/2 (se vor inchide cu un capac de 1/2) si un racord de 3/4 (se va atasa vasul de expansiune in condensatie cu ajutorul celor două coturi de 3/4 la 90 ° ca si in figura de mai sus) .

 - Vasul de expansiune are pe lateral 2 racorduri care trebuie sa ramana libere obligatoriu .

Pompa de recirculare :

Pompa de recirculare va fi instalată pe retur (în partea inferioară a serpentinei boilerului , vezi imagine mai jos) iar aerisirea se va face prin deschiderea sau închiderea șurubului central în mod repetat atât cu pompa pornită cât și cu pompa oprită , până când nu mai există bule de aer în instalație .

Electrovalva de siguranta:

- Electrovalva de siguranta se monteaza pe iesirea de apa calda din boiler si are rolul de a mentine temperatura glicolului sub 70°C prin controlul temperaturii apei din boiler.

- La iesirea electrovalvei se monteaza un tub siliconic sau similar , care se cupleaza la canalizare , prin acesta asigurandu-se evacuarea la nevoie a apei calde excedentare .

- Racordurile electrice vor fi realizate de o persoana autorizata si se vor izola corespunzator .

 

Fixarea tuburilor panoului solar:

- Se prepară o soluție formată din apă și săpun lichid , care se aplică pe capătul tubului înainte de introducerea acestuia în panoul solar .

- Se introduce tubul cu atenție în panoul solar iar apoi se coboară în capacele de la baza suportului.

- Tuburile care au strat de oglindă izoalata CPC pot fi rotite în funcție de necesitate adică cu oglinda poziționată în spatele tubului(în mod normal) sau cu oglinda poziționată către radiația solară (în cazul în care se dorește reducerea puterii panoului solar)

Stabilirea unghiului de inclinatie al panoului solar:

In cazul montarii panoului solar la un unghi mai mic de 45 grade , creste randamentul acestuia pe timpul verii , scade randamentul panoului solar in lunile octombrie-martie si devine mai sensibil la grindina .

In cazul montarii panoului solar la un unghi mai mare de 45 grade , scade randamentul acestuia pe timpul verii , creste randamentul panoului solar in lunile octombrie-martie si devine mai rezistent la grindina .

Panoul solar se va monta pe partea sudica pentru a beneficia de eficienta maxima .

Încărcarea cu antigel/glicol:

- Încărcarea cu antigel se realizează printr-un robinet de încărcare montat în camera tehnică pe circuitul de glicol până când va curge glicolul din vasul de expansiune montat deasupra panoului solar.

- Încărcarea cu antigel se poate realiza și prin vasul de expansiune în condensatie până când nivelul glicolului ajunge la junatatea vasului de expansiune .

- Glicolul concentrat va fi diluat până la 1 litru antigel cu 5 litri apă .

- ATENȚIE!!! când încărcați cu antigel sau apă asigurați-va că tuburile panoului solar au fost acoperite în prealabil cu o pătură cel puțin doua ore înainte . Tuburile panoului solar dacă sunt expuse la soare pot ajunge până la 200°C iar în contact cu lichidul rece (20-30°C) acestea pot să fisureze .

 

                SCHEMA  RACORDARE PANOU SOLAR CU ABSORBTIE DIRECTA

 

1) Panou solar , 2) Vas expansiune condensatie , 3) Senzor panou solar , 4) Automatizare , 5) Electrovalva , 6) Racord apa calda , 7) Senzor boiler , 8) Boiler , 9) Pompa recirculare , 10) Robinet umplere , 11) Racord apa rece

 

SCHEMA MONTAJ CENTRALA TERMICA CU PUFFER , BOILER SI PANOU SOLAR(cu schimbător caldura intermediar)

5) centrala termica  , 6) pompa recirculare , 7) electrovana 3 cai Termocasa (2BUC) , 8) iesire apa calda boiler , 9) boiler apa calda menajera, 10) intrare apa rece boiler , 11) rezervor acumulare (puffer) , 12) circuite incalzire cladire , 13) clapeta sens , 14)pompa recirculare , 15) panou solar cu absorbtie directa , 16) schimbator de caldura , 17) pompa recirculare , 18) pompa recirculare .

  Vana cu 3 cai (7) de la circuitul verde si pompa de recirculare (18) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar (12-controler panou solar-vezi mai jos).

 

 

 SCHEMĂ MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU PUFFER , BOILER ȘI PANOU SOLAR 

1) centrală termică , 2) boiler ACM(apă caldă menajeră) , 3) pompă recirculare , 4) electrovana cu 3 cai , 5) pompă recirculare , 6) clapetă sens gravitațională , 7) panou solar , 8) pompă recirculare , 9)circuite încălzire clădire , 10) rezervor acumulare (puffer)   ...   Electrovana cu 3 cai (4) de la circuitul verde și pompă de recirculare (5) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar .

 

1 - indicator termostat pornit

2- Indicator funcționare electrovalvă / pompă de recirculare casă

3- Indicator funcționare pompă panou solar

4- Buton+

5- Buton meniu

6- Buton-

7- Alarmă

8- Afișaj

9- Senzor panou solar

10- Senzor boiler

11- Alimentare pompă panou solar

12- Alimentare electrovalvă / pompă de recirculare casă

13- Alimentare automatizare 230v

Principii de funcționare al controlerului pentru panoul solar :

Poate fi folosit pentru comandă pompei panoului solar și pentru comandă electrovanei de siguranță sau al pompei de recirculare din cadrul sistemului de încălzire al casei . Pompă panoului solar va funcționa pe principiul diferenței de temperatura. Controlerul pornește pompă în momentul în care ΔT dintre temperatura apei din panou solar și temperatura din boiler este mai mare de H-10grade . Pompă va funcționa până când  temperatura detectată în panoul solar va fi mai mică decât cea din boiler, setată prin histereza H . Opriprea pompei este dependență de histereza setată.

Histereza de pornire este tot timpul cu 10°C mai mică decât histereza de oprire. Dacă histereza de pornire este setată la 20°C, histereza de oprire este automat 10°C. În cazul în care setați histereza de 10°C, pompă va funcționa până când se va ajunge la un echilibriu între temperatura panoului solar și al boilerului. Pompă de recirculare va funcționa când temperatura din boiler o depășește pe cea setată și se oprește când temperatura din boiler este mai mică decât cea setată.

Funcția de comandă continuă:

   Prin apăsarea butoanelor pătrat și săgeata în sus , controlerul va intra în modul de comandă continuă., elecrovalva de siguranta sau pompa de recirculare a casei va funcționa până în momentul în care se vor apasă din nou butoanele pătrat și săgeata în sus . Prin apăsarea butoanelor pătrat și săgeata în jos , controlerul va intră în modul de comandă continuă , pompa de recirculare a sistemului solar va funcționa până în momentul în care se vor apăsa din nou butoanele pătrat și săgeata în jos . Pentru a vizualiza temperatura din boiler apăsăți butonul săgeata în jos , timp de câteva secunde temperatura din boiler va fi afișată. Controlerul beneficiază și de funcția anti-îngheț. Această funcție activează pompa pentru funcționare în mod continuu, în cazul în care temperatura detectată scade sub 5°C.

Operarea controlerului:

Pentru a intra în meniul de comandă al controlerului apăsăți tasta pătrat . Pe afișaj trebuie să apară pictogramele C, U, H, iar în acest moment puteți să schimbați setările cu ajutorul butoanelor săgeata sus și săgeata jos. După câteva secunde termostatul va reveni la modul normal de lucru și va afișa temperatura din panoul solar.

Histereza (diferența la pornire)

   Acesta este diferența dintre temperatura la care termostatul pornește pompă și temeratura la care această o oprește. Termostatul are o histereza fixă. De exemplu, dacă temperatura setată este de 50 °C, pompă va porni când temperatura detectată de senzor va depăși temperatura setată, și se va opri când temperatura detectată scade sub valoarea de 48°C.

Funcțiile termostatului 

U - Temperatura maximă în colector solar (recomandat 80 grade)

H - Histereza pompei panou solar (recomandat 10 grade)

C - Temperatura la care deschide supapă de siguranță (recomandat 57 grade)

Montarea controlerului:

Montarea controlerului trebuie făcută de către o persoană autorizată!

Senzorul de apa calda trebuie montat intr-o teaca la mijlocul boilerului iar senzorul de la panoul solar se va fixa pe turul panoului (la iesirea glicolului) cu ajutorul unei cleme de prindere și izolat de factori exteriori cu ajutorul bandei izolatoare (senzorul nu este imersibil în lichide).

Cablul de alimentare al pompei trebuie conectat astfel:

-albastru și maro – 230 V ·

-galben/verde – împământare

Dacă apare indicatia "240" pe ecranul LCD - rezulta senzor de temperatură defect sau legatura senzor intrerupta .

 In cazul in care exista intreruperi ocazionale a energiei electrice , va recomandam utilizarea unui UPS (minim 350w) cu sinusoida pura pentru evitarea supraincalzirii glicolului si evaporarii acestuia .

 

 

PANOURI SOLARE - ABSORȚIE DIRECTĂ ( NOUTATE ABSOLUTĂ PE PIAȚĂ ROMÂNEASCĂ )

  Panourile solare dotate cu nouă tehnologie de absorție directă produc energie termică necesară pentru producerea apei calde menajere și pentru prepararea agentului termic utilizat pentru aportul la încălzirea locuințelor, instituțiilor publice, firmelor precum și la încălzirea piscinelor .

   Principalul avantaj al noilor panouri solare cu absorție directă îl reprezintă faptul că glicolul intră în contact direct cu tuburile de sticlă iar transferul de căldură este maxim , în comparație cu panourile heat pipe unde transferul termic se face prin intermediul mai multor schimbătoare de căldură (tubul de sticlă cedează căldură aripioarelor de aluminiu care la rândul lor cedează căldură către heat pipe iar mai apoi căldură este cedată colectorului în care se află glicolul ) .

   Datorită lipsei elementelor care se pot deteliora , panourile cu absorție directă beneficiază de 25ani garanție care poate fi extinsă în funcție de politică fiecărui distribuitor .

   Randamentul panourilor solare cu absorție directă este cu până la 30% mai ridicat decât la panourile heat pipe și cu până la 50% mai ridicat decât la panourile plane .

    Montajul extrem de simplu permite instalarea panourilor cu absorție directă de către ori ce instalator .

   Vasul de expansiune asigura condensarea glicolului supraîncălzit și reintroducerea acestuia în circuit eliminând riscul evaporării .

   Aceste tipuri de panouri solare împreună cu un boiler solar și o stație de automatizare, creează un sistem solar complex care funcționează tot timpul anului (indiferent de temperatura mediului extern) si produc caldura in functie de radiatia solara . Sistemul solar , se poate conecta cu orice tip de instalație termică care există în imobil.

Variantele constructive sunt:

 18 tuburi, cod produs TMC18

 25 tuburi, cod produs TMC25

Panoul solar este compus din:

 Tuburi de sticlă vidate;

 Schimbător de căldură orizontal;

 Suport de fixare din duraluminiu/oțel inoxidabil;

 Vas de expansiune ;

 Elemente de fixare, accesorii, șuruburi, piulițe, garnitură siliconica și cauciuc, s.a.

Tuburile de sticlă au o construcție cu pereți dubli, de tip termos, având nivelul de vid între perețîi de sticlă de 5×10-3 bar.

Tubul exterior are diametru de 58 mm și lungimea de 1800 mm.

Tubul de sticlă din interior este acoperit două straturi selective, un strat este de tipul Al-N-Al care are rolul de a crește nivelul de absorbție al radiației infrosii din domeniul vizibil al radiației solare până la valoarea de 95 %. Al doilea strat are rolul de a refracta radiația termică în interiorul tubului pentru a fi preluată de către agentul termic.

Sticlă utilizată pentru fabricarea tuburilor este de tip borisilicat 3.3 fiind rezistentă la grindină .

Tuburile de sticlă au un rol foarte important privind funcționarea panoului solar, acestea îndeplinesc următoarele funcții:

 absorb radiația infraroșie din domeniul vizibil al luminii solare

 refracta radiația termică către  interiorul tubului de sticlă până când este preluată de către agentul termic

 izolează foarte bine sistemul termic de absorbție al radiației infraroșîi de mediul extern

  În interiorul tuburilor de sticlă, agentul termic care preia radiația termică solară și o transformă în energie termică chiar dacă cerul este acoperit de nori .

  Poziția de așezare a tuburilor de sticlă vidate pe suportul panourilor solare este în totdeauna înclinată, cea ce face îi conferă o rezistență ridicată la impactul cu grindină iar pe de altă parte agentul termic cu temperatura cea mai ridicată să se afle continuu în partea de sus datorită fenomenului de termosifon încălzind agentul termic din schimbătorul de căldură.

   Schimbătorul de căldură este realizat din inox și are rolul de a prelua energia termică realizată de tuburile panoului solar. Carcasa schimbătorului are grosime de 2 mm și este fabricat din oțel inoxidabil rezistent la condițiile grele impuse de mediul extern. Izolația termică a schimbătorului de căldură este din poliuretan de înalta densitate cu grosime de 50 – 60 mm, izolație care pe lângă faptul că are cel mai mic coeficientul de transfer de căldură cu exteriorul are și rolul de a crește rezistență mecanică a echipamentului.

   Datorită capacitățîi mari a colectorului de căldură , sistemele de panouri cu absorție directă au pierderi hidraulice foarte mici astfel putând fi dimensionate în grupuri de până la 200tuburi/instalație și nu sunt limitate la 120tuburi/instalație că și în cazul panourilor cu heat pipe .

   Intrarea și ieșirea din schimbătorul de căldură este din țeavă cu diametru de 22/28 mm. Conectarea cu echipamentele exterioare se face prin intermediul unui conector elastic demontabile, acesta preia dilatarea și deplasarea datorită dilatării.

   Suportul panoului solar este realizat din profile de duraluminiu/oțel inoxidabil tip U care conferă acestuia rezistență mecanică și rezistență la coroziune. Grosimea profilului, formă, structura, modalitatea de fixare conferă panoului solar stabilitate în condițîi atmosferice dificile (vânt puternic, depunerea unui strat gros de zăpadă, s.a.)

   Unghiul de înclinare suportul poate fi 20° – 90° iar orientarea spre sud pentru o eficienta maxima .

   Nu există pericol de îngheț în timpul funcționarii fiindcă se utilizează glicol, în circuitul sistemului solar, care rezistă până la – 40°C. Pentru a reduce pierderea de căldură pe țevile de legătură , se izolează cu materiale rezistente la temperaturi ridicate.
   Panourile solare respectă toate cerinţele impuse de legislaţia națională și internaţională și condițiile impuse de standardele de mediu. Utilizând panourile solare pe fiecare imobil, se reduce consumul de combustibil și nu se elimină cantități importante de emisii de substanţe poluante în atmosferă, in special CO².

 

Lista instalatori autorizați :

 

- Merca Constantin   tel: 0745200004

( acoperire județele : Bihor , Satu Mare , Arad , Timiș , Albă , Sălaj , Hunedoara , Maramureș , Bistrița Năsăud )

 

- Meszaros Tibor (Tibi) - tel : 0742412253
(acoperire la nivel național - România)

 

- Caragea Ionut - tel.: 0769693898
(acoperire judetele : Timis , Arad , Hunedoara , Cras Severin , Mehedinti , Dorj , Alba , Bihor )

- Varga Daniel          tel : 0771346985

( acoperire la nivel national - România )

- Bârlea Marcel          tel : 0784080000   

 ( acoperire județele : Bihor , Satu Mare , Arad , Timiș , Albă , Sălaj , Hunedoara , Maramureș , Bistrița Năsăud )

 

 - Andrei Borz      tel.: 0740345209  

(acoperire judetele : Satu Mare , Maramures , Bihor , Salaj )

 

 - Butuc Iosif     tel.: 0741146358   

(acoperire judetele : Constanta , Tulcea , Braila , Galati , Ialomita , Calarasi , Bucuresti , Ilfov )

 

 - Serban George - tel : 0747380124
(acoperire județele: Bihor, Satu Mare, Arad, Timiș, Alba, Sălaj, Hunedoara, Maramureș, Bistrița Năsăud)