Datorita unui numar mare de soclitari, pe care le-am primit pe email sau la targuri, am hotarat sa va raspuns prin acest articol la noi pe blog. Voi incerca sa raspuns cat mai pe scurt. Astept intrebarile voastre prin comentariu la acest post pe blog. 
 
1. panouri solare pentru apa calda menajera sau/si 2. panouri solare pentru aport la incalzire si ACM (apa calda menajera)?
 
Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gandim daca avem nevoie de el doar pe perioada 1a primavara - toamna sau pe 1b. intreaga perioada a anului? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante sau in functie de  pret (pretul nu este intodeauna un factor de decizie cand alegem o pompa de apa sau un panou solar pentru locuinta noastra). Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut iar in timp (ani sau luni) un randament din ce in ce mai redus. Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult, cat se va permiteti acest produs) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor, nu ca in cazul in care ati cumpara un panou solar sau o pompa de apa eftina. Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul zilnic de apa calda. Daca tot am ajuns cu aceste explicatii, tu ce ai alege un panou solar eftin cu o durata de viata mai scurta, sau un panou solar/pompa de apa ceva mai scump (cat sa iti permiti sau in rate), avand o durata mai mare de viata? Astept raspunsul vostru legat de pompa de apa/panouri solare. 
 
2. In general daca dorim un sistem de panouri solare sau pompa de apa care sa ne ajute la incalzire si sa produca inacelasi timp apa calda sau caldura ACM trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului, nu mai putin de un an de zile. Aici deja lucrurile se complica si apar variabile cum ar fi: ce suprafata are casa? cu ce si cum o incalzim in prezent? cum putem sti concret ce aport solar avem pe timp de iarna? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe langa "vorbe" sa existe concret o evaluare anticipata a energiei economisite pe timp de iarna.