MANUAL TEHNIC
de instalare şi întreţinere

POMPA DE CALDURA AER-APA

MODEL
TERMOCASA   TMC A6, A12, A18, A24 HYPER

 

 

                   

 

Felicitări!

 

Sunteţi posesorul unei pompe de căldură TMC HYPERJET. În acest manual puteţi să vă informaţi despre cum să folosiţi această pompă de căldură.

 

Păstrati acest manual deoarece cuprinde instructiunile de instalare şi întretinere. Acest produs este conceput pentru a funcţiona pe o perioadă îndelungată de timp. Pentru a folosi şi mentine în condiţii optime de funtionare a produsul este necesară păstrarea manualului.

ATENȚIE !!! 

LA PUNEREA ÎN FUNCȚIUNE A POMPEI DE CALDURA, SA AVETI DISPONIBIL LA DUMNEAVOASTRĂ UN APARAT PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII ELECTRICE ȘI UN TERMOMETRU NON  CONTACT. 

De ce să alegem pompele produse de compania TERMOCASA?

 • Pompele de căldură TERMOCASA înglobează tehnologii şi materiale inventate şi brevetate în România de către ingineri români;
 • Pompele de căldură TERMOCASA aer-apa sunt singurele care funcţioneaza în sistem modular;
 • Pompele de căldură TERMOCASA beneficiază de termene de garanţie foarte mari şi service ultra-rapid datorită fiabilităţii crescute şi atenţiei faţă de client;
 • Pompele de căldură TERMOCASA beneficiază de cele mai performante schimbătoare de căldură flexibile ULTRAFLEX de pe piaţă - inventate în România;
 • Pompele de căldură TERMOCASA au performanţe greu de egalat chiar şi de cele mai consacrate mărci de pompe de căldură.

DATE TEHNICE POMPA DE CĂLDURĂ TMC A12 hyper-jet 

Date tehnice TMC A6 TMC A12 TMC A18 TMC A24
         
     Putere nominala intrare kw/h 0,16 - 3,1 0,16 - 6.2 0,16 - 9,3 0,16 - 12,4
     Putere de incalzire kw/h 1,6 - 8,8 1,6 - 17,6 1,6 - 26,4 1,6 - 35,2
     Temperatura minima °C de functionare  -30 -30 -30 -30
     Coeficient performanta compresor max SCOP 5.1 5.1 5.1 5.1
          Nivel zgomot (decibeli) <60 <60 <60 <60
          Compresor  Full DC Inverter Full DC Inverter Full DC Inverter Full DC Inverter
          Sursa de alimentare V/Hz 220-380/50 220-380/50 220-380/50 220-380/50
          Refrigerant (aditivat optional) R32 R32 R32 R32
     Schimbator de caldura Ultraflex (galvanic optional) Teava in teava Teava in teava Teava in teava Teava in teava
          Protectie presiune HP / LP HP / LP HP / LP HP / LP
          Control prin internet sau radio Optional Optional Optional Optional
          Greutate transport Kg 20+50 20+50+50 20+50+50+50 20+50+50+50+50
     Unit int Dimensiuni / gabarit cm (fara conexiuni spate) H65-L70-l65 H65-L70-l65 H65-L70-l65 H65-L70-l65

Protecţia mediului reprezintă o prioritate pentru grupul TERMOCASA.

Calitatea produselor, eficienţa și protecţia mediului, toate acestea sunt pentru noi obiective la fel de importante. Sunt respectate cu stricteţe legile și prevederile referitoare la protecţia mediului.

O pompă de căldură uşor de utilizat

Pompa de căldură TMC HYPER-JET foloseşte ca sursă primară de captare a căldurii, aerul din mediul înconjurător folosind energia captată pentru încălzirea imobilului dumneavoastră. Pompa de căldură poate fi conectată la sistemul de încălzire al imobilului precum şi la un boiler pentru apă caldă menajeră.

Important!

La livrarea şi instalarea produsului verificati cu atentie următoarele puncte importante:

 • Pompa de caldură TMC HYPER-JET trebuie aşezată şi transportată în poziţie verticală;
 • Verificati  produsul dacă a fost sau nu lovit pe durata transportului;
 • În cazul în care se observă lovituri raportati-le transportatorului şi furnizorului;
 • Aşezaţi pompa de căldură TMC HYPER-JET pe o suprafaţă dreaptă din beton sau alte materiale rigide.

 

Transportul

 • Produsul trebuie transportat şi depozitat în poziţie verticală.
 • Pentru a evita lovirea în timpul transportului, nu despachetaţi produsul până când acesta nu ajunge în camera şi în locul în care doriţi să-l montaţi.
 • Pompa de căldură poate fi manevrată cu ajutorul motostivuitorului sau manual, cu atenţie deosebită.

Despachetarea

Despachetaţi pompa de căldură abia după ce aţi adus-o aproape de zona în care va fi montată. Verificaţi dacă produsul a fost lovit în timpul transportului. Raportaţi eventualele uzuri provocate în urma transportului furnizorului contractat.

Instrucţiuni de siguranţă

 • Asiguraţi-vă că produsul este deconectat de la priză înaintea oricărei intervenţii.
 • În momentul montării produsului, dacă se utilizează un dispozitiv de prindere/mutare verificaţi-l întâi să nu aibă uzură care să pună în pericol produsul sau instalatorul.
 • Nu vă postaţi sub produs cât timp acesta este suspendat.
 • Nu vă puneţi în pericol prin încercarea de demontare a carcasei produsului.
 • Nu vă puneţi în pericol prin legarea echipamentului la siguranţe electrice uzate sau dimensionate incorect.
 • Intervenţiile la panoul electric sau la circuitul de căldură trebuie efectuate numai de persoane autorizate.
 • Acest aparat este plin cu agent frigorific R32 inflamabil. Utilizarea necorespunzătoare a aparatului duce la apariţia unor riscuri de accidentări grave ale persoanelor și daune materiale, din acest motiv instalarea trebuie făcută doar de către persoane autorizate.

Opţiuni de instalare a pompei de căldură TMC HYPER JET

 • Pompa de căldură poate fi instalată să deservească atât sistemul de climatizare încălzire/răcire al casei precum şi unul sau mai multe boilere pentru încălzirea apei calde menajere.
 • Unitatea interioară a pompei de căldură trebuie amplasată pentru o bună funcţionare deasupra nivelului podelei. Nu uitaţi că modulul (modulele) exterioare pot genera zgomot în timpul funcţionarii mai mic de 60db
 • Pompa de căldură TMC HYPER JET nu are setări pe care să le facă utilizatorul ci este setată automat să răspundă necesităţilor.
 • Elementele de comandă şi control din interiorul pompei de căldură pot fi accesate doar de o persoană autorizată.
 • După ce instalatorul autorizat a finalizat montajul pompei, verificaţi împreună instalaţia. Permiteţi instalatorului să vă arate cum se efectuează pornirea şi intreţinerea pompei de căldură, pentru a putea întelege care este principiul de funcţionare.
 • Pompa de căldură se opreşte cu ajutorul termostatului montat de către instalatorul dumneavoastră la exteriorul pompei de căldură sau se deconectează de la alimentarea cu energie electrică.
 • Pompa de caldură este dotată cu un sistem de oprire a compresorului care se declanşează în cazul apariţiei unei suprasarcini electrice, iar cauza apariţiei unei astfel de erori poate fi:
  • Compresorul este suprasolicitat - Contactaţi un tehnician.
  • Compresor defect - Contactaţi un tehnician.
  • Oprit datorită suprasarcinii electrice - Contactaţi un tehnician.

Instalarea produsului

Acest capitol este dedicat celor care sunt abilitaţi pentru instalarea produsului (instalator/electrician autorizat) astfel încât pompa de căldură TMC HYPER JET să functioneze corespunzător la parametrii ceruţi de proprietar. Utilizatorul oricum dispune în acest manual de toate informaţiile necesare pentru a putea întelege şi utiliza corect produsul achiziţionat.

Conexiuni hidraulice şi electrice:
(Racordurile agentului termic sunt realizate cu ţeavă PPR 32mm)

Unitate interioară

Dimensiuni: H 650mm, L 650mm, A 750mm

1) Senzori ambient, 2) Intrare agent termic, 3) Ieşire agent termic, 4) Conexiuni refrigerant pt module 1,2,3,4, 5) Comandă termostat(e) sau casă inteligentă, 6) Comandă termostat exterior (pentru funcţionarea modulelor în cascadă),  7) 8) 9) 10) Cablu comunicaţie unităţi exterioare 1,2,3,4, 11) Alimentare pompă recirculare, 12) Alimentare modul ext.1, 13) Alimentare modul ext.2, 14) Alimentare modul ext.3, 15) Alimentare modul ext.4, 16) Comunicaţie IR telecomandă.

Unitate interioară pompă de căldură

 

Modul exterior

Modul exterior pompă de căldură

 

SCHEME DE INSTALARE

Instalarea poate fi efectuată fie cu unitatea internă amplasată deasupra unității externe, fie viceversa.

I Unitatea externă (UE) amplasată dedesubt și unitatea internă (UI) deasupra (fig.4).

În acest caz, este necesară realizarea unui sifon (6) pe conducta de aspirare (3), pentru a bloca scurgerea lichidului refrigerant și a evita revenirea lichidului în compresor. Conductele de conectare trebuie izolate.

Legendă:  1.Unitate externă (UE); 2.Unitate internă (UI); 3.Conducta de pe partea cu gazul (diametru mai mare); 4.Conducta de pe partea cu lichidul; 5.Tub evacuare condens; 6.Sifon

II Unitatea externă (UE) amplasată deasupra și unitatea internă (UI) de desubt (fig.5). În acest caz, pe conducta de aspirare (3) trebuie prevăzute niște sifoane (6) la fiecare trei metri de diferență de nivel. Aceste sifoane au rolul de a face posibil returul uleiului în compresor. Conductele de conectare trebuie izolate.

Legendă:  1.Unitate externă (UE); 2.Unitate internă (UI); 3.Conducta de pe partea cu gazul (diametru mai mare); 4.Conducta de pe partea cu lichidul; 5.Tub evacuare condens; 6.Sifon

Instalare pompă de căldurăInstalare pompă de căldură

NU PERMITEŢI INTERFERAREA CABLULUI DE SEMNAL CU ALTE CABLURI. Utilizând banda adezivă de vinil, fixaţi cablurile electrice şi ţevile de agent frigorific. NU INFĂŞURAŢI CAPETELE ŢEVILOR decât după efectuarea testelor de etanşeitate la pierderi. La montarea unităţii interne, dacă instalaţi noi ţevi de legătură la unitatea externă, trebuie să fiţi atenţi la trecerea ţevilor de agent frigorific prin gaura din perete, verificaţi dacă capetele ţevilor de agent frigorific sunt etanşate pentru a preveni pătrunderea murdăriei sau impurităţilor în ţevi. Treceţi încet legătura înfăşurată a ţevilor de agent frigorific şi cabluri de semnal prin gaura din perete. Când se execută o gaură în perete (diametru minim 32mm), asiguraţi-vă că se evită atingerea cablurilor, ţevilor şi a altor componente sensibile, iar înclinaţia găurii să fie realizată spre exterior.

LIMITE PRIVIND LUNGIMEA ȘI DIFERENȚA DE NIVEL A CONDUCTELOR DE REFRIGERARE

Lungimea conductelor lichidului refrigerant dintre unitatea internă și cea externă trebuie să fie cât mai mică; oricum, aceasta este restricționată de valorile maxime ale diferenței de nivel dintre unități. Odată cu scăderea diferenței de nivel dintre unități (H1 / H2) și a lungimii conductelor (L), se vor limita pierderile de presiune, crescând randamentul total al aparatului.

Respectați limitele prezentate în următoarele tabele.

Model UM  
Conexiunile de linie lichidă " 3/8"
Conexiunile de linie gaz " 3/8"
Lungime maximă ml 20
Diferența maximă de înălțime (H1 / H2) m 25
Lungime cu încărcare standard refrigerant m 8
Refrigerant Tip  R32
Incărcare refrigerent kg 1,6

 

INSTALAREA UNITĂȚII EXTERNE

La alegerea locului de instalare a unității externe, luați în considerare următoarele:

Înainte de a începe instalarea, verificați dacă unitatea externă a fost transportată în poziție verticală. Dacă acest lucru nu a avut loc, poziționați-o corect și, înainte de a o porni, așteptați cel puțin două ore. Dacă este posibil, poziționați unitatea ferită de ploaie și de acțiunea directă a razelor soarelui, într-o zonă cu ventilație suficientă. Amplasați unitatea într-un punct în care nu există probleme de susținere și în care nu pot fi amplificate vibrațiile și zgomotul. Poziționați-o astfel încât zgomotul de funcționare și fluxul de aer să nu deranjeze vecinii. Poziționați-o respectând distanțele minime față de pereți, mobile sau alte obiecte care pot exista în jur (fig.6 şi fig.7). Dacă instalarea are loc la sol, evitați zonele cu risc de acumulare sau căderi de apă, de formare de șanțuri etc. În zonele cu multă zăpadă sau în care temperatura se menține sub 0°C pentru perioade lungi, instalați unitatea pe o bază din ciment de 20-30 cm, pentru a preveni acumularea zăpezii în jurul aparatului. Pe timpul iernii, pompele de căldură produc condens, care cade pe suprafața de susținere, formând depozite de apă are uneori sunt deranjante și/sau neplăcute. Pentru a evita acest lucru, utilizați kitul racordului de evacuare a condensului, după cum se indică în paragraful corespunzător. Instalația de climatizare nu trebuie să fie înconjurată mai mult de trei pereți, pentru a se putea asigura ventilația necesară pentru funcționarea corectă.

Instalare pompă de căldură

 

Instalare pompă de căldură

Instalarea unităţii de exterior. Montaţi unitatea externă pe un suport rigid, pentru a preveni creşterea nivelului de zgomot şi a vibraţiilor. Să prezinte apărătoare împotriva intemperiilor, pentru protecţia împotriva luminii solare şi a ploii. Asiguraţi-vă că nu există nici un obstacol care blochează aerul refulat. Nu instalaţi lângă străzile de acces public, zone aglomerate, sau în care zgomotul de la unitate va deranja pe cei din jur sau lângă animale sau plante care ar fi afectate de aerul refulat, departe de orice sursă de gaze inflamabile. Dacă unitatea este expusă la vânt puternic: instalaţi unitatea astfel încât refularea ventilatorului să fie la un unghi de 90° faţă de direcţia vântului.

Dacă unitatea este expusa frecvent la ploaie puternică sau zăpadă, montaţi o protecţie deasupra unităţii pentru a proteja unitatea împotriva ploii sau zăpezii în caz contrar pompa de caldură va efectua degivrări repetate. Fiţi atenţi să nu obstrucţionaţi fluxul de aer din jurul unităţii. Înainte de a fixa unitatea externă la locul stabilit, trebuie să instalaţi un racord de golire în partea sa inferioară. Există două tipuri de racorduri de golire în funcţie de tipul de unitate externă. Conectaţi furtunul de golire (neinclus) la racordul de golire pentru a redirecţiona apa spre partea din faţă a unităţii în timpul regimului de încălzire.

Racord hidraulic

Montarea produsului trebuie să fie realizată cu atenţie ţinând cont de standarde de instalare şi de planul clădirii. Produsul trebuie conectat la un vas de expansiune într-un sistem închis. Nu uitaţi să curăţaţi radiatoarele de rugină şi alte reziduuri înainte de a realiza montajul.

Parcurgeţi toţi paşii de instalare/reglare ţinând cont de descrierea din capitolul rezervat instalării „Punerea în funcţiune a produsului”.

Ţevile de tur şi retur al circuitului de agent termic trebuie să aibă un diametru recomandat de 32 mm.

Pompa de căldură poate lucra cu temperaturi de până la aproximativ 50°C pe retur şi întoarce pe circuit (tur) temperaturi maxime de 65°C pentru perioade scurte de timp (0-3 ore pentru încălzire apă boiler) iar temperatura de funcţionare continuă (normală) a pompei de căldură nu trebuie să depăşească 40 grade Celsius pe retur şi 45 grade Celsius pe tur agent termic.

Pompa de circulaţie

Pompa de circulaţie (recomandat minim 32-8) pentru agentul de încălzire/răcire trebuie dimensionată astfel încât să poată asigura o diferenţă de temperatură a agentului termic între tur şi retur între 3 şi 7 grade Celsius pentru a asigura o funcţionare optimă a pompei de căldură.

Asiguraţi-vă că a fost montată o pompă de circulaţie destul de mare, astfel încât să asiguraţi pompei de căldură suficient agent termic. Vă recomandăm o pompă Wilo, Grundfos sau Pedrollo, care sunt adecvate pentru majoritatea instalaţiilor de încălzire.

Aerisirea

 • Nu trebuie să existe aer pe circuit. Chiar şi cele mai mici bule de aer pot afecta buna functionare a produsului.
 • După încărcarea sistemului de încălzire cu lichid, se verifică dacă se aude un zgomot de fundal din pompă, verificaţi dacă a fost aerisită complet. Adăugaţi apă/antigel dacă este necesar, pentru a atinge presiunea corespunzătoare, adică între 1,5 şi 3 bari.

Instalaţia electrică

Instalaţia electrică şi montarea pompelor de căldură trebuie efectuate de un electrician autorizat. Toate conexiunile cablurilor trebuie efectuate conform regulilor şi reglementărilor in domeniu.

ÎNAINTE DE A EXECUTA CONEXIUNILE ELECTRICE, CITITI ACESTE REGLEMENTĂRI

Toate conexiunile trebuie să fie în conformitate cu codurile locale şi naţionale şi trebuie să fie instalată de către un electrician autorizat. Toate conexiunile electrice trebuie efectuate conform Schemei Conexiunilor electrice amplasate pe panourile unităţilor interne şi externe. Dacă există o problemă serioasă de siguranţă legată de alimentarea electrică, întrerupeţi imediat funcţionarea. Explicaţi clientului motivul acestei întreruperi şi refuzati să instalaţi unitatea până când nu s-a solutionat corespunzător motivul de siguranţă. Tensiunea de alimentare trebuie să fie cuprinsă între 95-100% din tensiunea nominală. O putere de alimentare insuficientă poate genera o defecţiune de funcţionare, electrocutarea, sau un incendiu. Dacă se conectează alimentarea electrică prin cabluri fixe, instalaţi o protecţie la supratensiune şi un comutator pe reţeaua principală de alimentare cu capacitatea de 1,5 ori mai mare decât curentul unităţii. Dacă se conectează alimentarea electrică prin cabluri fixe, trebuie inclus în cablajul fix un comutator sau un întrerupător care deconectează toţi polii şi are un contact de separare de cel putin 3mm. Unitatea trebuie conectată numai la o ramificaţie individuală de ieşire a circuitului. Nu conectaţi alte echipamente la aceea ieşire.

Asiguraţi-vă că aţi împământat corect pompa de căldură Termocasa.

Fiecare cablu trebuie să fie fixat ferm. Slăbiţi cablajul care poate provoca supraîncălzirea terminalului, astfel încât să se genereze defectarea produsului şi un posibil incendiu. Nu lăsaţi cablurile să atingă sau să se aşeze pe ţeava de agent frigorific, compresor sau multe componentele în mişcare din cadrul unităţii.

AVERTISMENT ÎNAINTE DE A EFECTUA ORICE CONEXIUNE ELECTRICĂ, ÎNTRERUPEŢI ALIMENTAREA PRINCIPALĂ CU ENERGIE ELECTRICĂ A SISTEMULUI.

 • Conectaţi cablul de semnal care permite comunicarea dintre unităţile interne şi externe. Trebuie mai întâi să alegeţi dimensiunea corectă de cablu înainte de a-l pregăti pentru conectare.
 • Cabluri de alimentare pentru unităţile interne (dacă se aplică): H05VV-F 5x4mmp sau H05V2V2-F 3x4mmp
 • Cabluri de alimentare pentru unităţile externe: H07RN-F 3x4mmp
 • Cablu de semnal: H07RN-F 5x2,5mmp
 • FIŢI ATENŢI LA CABLURILE DE FAZĂ! În timp ce sertizaţi cablurile, asiguraţi-vă că se face distincţie clară între Faza („L”) faţă de celelalte cabluri şi nu inversaţi cablul de fază cu cel de nul. Acest lucru ar fi periculos şi poate provoca defecţiuni de funcţionare la pompa de căldură Termocasa.
 • Infăşuraţi ţevile şi cablurile. Înainte de a trece ţevile şi cablurile de semnal prin gaura din perete, trebuie să le legaţi împreună pentru a ocupa mai puţin spaţiu, protejaţi-le şi izolaţi-le.

Sursa de alimentare

Pompa de căldură TMC HYPER-JET trebuie conectată la 230V sau 380V, sursă neîntreruptibilă, protejată cu împământare şi un stabilizator de tensiune pentru cazul în care variaţia tensiunii de alimentare este mai mare de +/-3%.

Comutatorul de siguranţă

Instalaţia electrică trebuie să conţină un comutator de siguranţă pentru întreruperea în totalitate de la energia electrică.

IMPORTANT!

Pompa de căldură are eficienţă maximă și consum mic atunci când:

 • diferența de temperatură între tur și retur este între 3 și 7 grade celsius
 • izolarea tuturor suprafețelor de contact ale imobilului cu exteriorul să fie cât mai bună (echivalentul unui polistiren de minim 8-10 cm)
 • suprafețele radiante (calorifer, pardoseală, ventiloconvectoare, etc.) să fie cât mai mari astfel încât temperatura agentului termic (35-45 grade celsius pe tur) să fie suficientă pentru încălzirea imobilului.
 • Perioda de service și verificare a pompei de căldură pentru păstrarea perioadelor de garanție, adică verificarea și înlocuirea anumitor componente dacă este cazul, nu trebuie să depășească 3 ani calendaristici indiferent de tipul garanției.

Schemă electrică pompă de căldură + boiler + încălzire imobil:

1) termostat boiler, 2) electrovana cu 3 căi TERMOCASA, 3) termostat ambiental, 4) pompă de căldură, 5) alimentare pompă de căldură, 6) pompă recirculare, 7) alimentare termostat boiler/vană cu 3 căi.

Schiţă electrică pompă de căldură aer apă

 

Schiţa electrică simplificată pompă de căldură aer apă

SCHEMA MONTAJ 2 POMPE DE CĂLDURĂ CU PUFFER ŞI BOILER

5) pompa de căldură, 6) electrovana 3 căi Termocasa, 7) pompa recirculare, 8) boiler apă caldă menajeră, 9) ieşire apă caldă boiler, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire.

Schita pompă de căldură cu două pompe puffer şi boiler

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU PUFFER ŞI BOILER

5) pompa de căldură, 6) pompa recirculare, 7) electrovana 3 căi Termocasa, 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire

Schita pompă de căldură cu puffer şi boiler

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU BOILER

5) pompa de căldură, 6) pompa recirculare, 7) electrovana 3 căi Termocasa, 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) circuite încălzire clădire

Schita pompă de căldură cu boiler

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU PUFFER, BOILER ŞI PANOU SOLAR

1) centrala termică, 2) boiler ACM (apă caldă menajeră), 3) pompa recirculare, 4) electrovana cu 3 căi, 5) pompa recirculare, 6) clapeta sens gravitaţională, 7) panou solar, 8) pompa recirculare, 9) circuite încălzire clădire, 10) rezervor acumulare (puffer)

Electrovana cu 3 căi (4) de la circuitul verde şi pompa de recirculare (5) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar.

Schita pompă de căldură cu puffer, boiler şi panou solar

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU PUFFER, BOILER ŞI PANOU SOLAR (cu schimbător intermediar)

5) pompa de căldură, 6) pompa recirculare, 7) electrovana 3 căi Termocasa (2 buc.), 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire, 13) clapetă sens, 14) pompa recirculare, 15) panou solar cu absorbţie directă, 16) schimbător de căldură intermediar, 17) pompa recirculare, 18) pompa recirculare.

Vana cu 3 căi (7) de la circuitul verde şi pompa de recirculare (18) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar.

Schita pompă de căldură cu puffer, boiler şi panou solar cu schimbător intermediar

RECOMANDĂRI:

 • Amplasarea unității interioare se va face în spații cu o temperatură mai mică de 25 grade celsius în timpul sezonului rece și cu o temperatura mai mare de 20 grade celsius în timpul sezonului cald. Dacă există încălzire în pardoseală în camera tehnică, se recomandă amplasarea unui covor izolator din cauciuc sub unitatea internă și în jurul acesteia la cel puțin 30 cm distanță  pentru a evita supraîncălzirea sau subrăcirea senzorilor amplasați pe partea posterioară a carcasei.
 • Pompele de recirculare trebuie să fie minim de 32-8 (racord 32, presiune 0.8 bari) sau dacă este necesară o recirculare mai bună atunci se poate utiliza pompa Pedrollo JSW1C sau alte pompe mai puternice care să aibă debite fixe şi să fie setate la turaţie maximă.
 • Circuitul de refrigerant de la unitatea internă este presurizat la 30 bar cu azot, iar la punerea în funcţiune (după efectuarea racordurilor cu olandezi) prin deschiderea robineţilor de la unitatea internă, se pot verifica etanşeitatea legăturilor/racordurilor cu ajutorul unei spume cât mai fine care permite vizualizarea scurgerilor.
 • După verificarea etanşeităţii, se va evacua azotul din circuitul frigorific (recomandat prin vacuumare) şi se vor deschide robineţii de la unitatea externă pentru a permite pătrunderea refrigerantului în tot circuitul.
 • După finalizarea instalării se vor alimenta/porni toate modulele, se va îndrepta telecomanda în direcţia vizorului (maxim 5 cm) din partea frontală a carcasei, iar din telecomandă se va apăsa pe sageata în sus până se ajunge la 30 grade, iar pe butonul MODE se va apăsa până ce se va afişa AUTO pe telecomandă.
 • Vana cu 3 căi TMC se poate monta atât pe tur cât şi pe retur, pentru că avem temperaturi sub 60 grade.

     

 • Tururile sau retururile de la pompele de căldură (dacă sunt 2 sau mai multe) nu se leagă mai mult de o pompă de căldură la acelaşi racord al pufferului, turul se conectează la racordul cel mai de sus, iar returul la partea cea mai de jos a pufferului.
 • Tensiunea de alimentare trebuie să fie 230v sau 380v (230v pe fiecare fază) atât la pornirea pompei de căldură cât şi în timpul funcţionării cu o toleranţă +/-3%.
 • Înainte de pornirea pompei de căldură trebuiesc verificate circuitele ca să nu aveţi robineţi închişi sau vana cu 3 căi să nu fie blocată într-o poziţie prin care să blocheze trecerea agentului termic.
 • La prima pornire a pompei de căldură este recomandat să se utilizeze o priză normală pentru alimentarea pompei de recirculare, iar după setarea termostatelor (boiler şi puffer), pompele să fie alimentate din priza montată pe carcasa pompei de căldură.
 • Diferenţa de temperatură între tur (iesire cald) şi retur (intrare cald) trebuie să fie de aproximativ 5 grade.
 • Diferenţa de temperatură între tur (iesire rece) şi retur (intrare rece) trebuie să fie de aproximativ 5 grade.
 • Pentru măsurarea exactă a temperaturii se va utiliza un termometru non contact, iar citirea se va efectua pe suprafeţe metalice acoperite în prealabil cu o bandă izolatoare electrică sau vopsea care să nu reflecte.
 • Schimbătoarele pompei de căldură din momentul începerii utilizării, trebuiesc să fie constant imersate în apă/lichid, în caz contrar există riscul de deteriorare şi chiar fisurare a acestora!!!
 • Suprafaţa serpentinei din boiler trebuie să fie minim de:
  • 3 mp pt. o pompă de 24kw,
  • 2,5mp pt. o pompă de 18kw,
  • 2mp pt. o pompă de 12kw,
  • 1,5mp pt. o pompă de 6kw.
 • Racordurile hidraulice sunt confecţionate din ţeavă PPR 32mm, iar pe cele două circuite trebuie să aveţi instalată supapă siguranţă de maxim 3 bari.
 • Căderea de presiune în schimbătorul de căldură, care trebuie luată în calcul la dimensionarea pompei de recirculare şi este între 1 şi 1,5 bari.
 • În cazul în care nu se utilizează puffer, se va verifica diferenţa de temperatură între tur (ieşire cald) şi retur (intrare cald), iar dacă este mai mare de 7 grade datorită subdimensionării sistemului de încălzire al locuintei, se va utiliza pe retur o pompă de recirculare mai puternică sau o pompă de hidrofor dacă este cazul.
 • În cazul utilizării de calorifere/radiatoare/ventiloconvectoare, acestea trebuie să aibă 1kw putere nominală pentru fiecare 3-5mp de clădire încălzită, adică la o încăpere de 20mp aveţi nevoie de 4-6kw (putere nominală).

Dimensiuni pompa de caldură unitate interioara (UI):

Pompa de căldură unitate interioară               Pompa de căldură unitate interioară

DECLARAȚIE DE CONFORMITATE

Compania declară că acest aparat este în conformitate cu cerințele următoarelor directive și modificărilor ulterioare:

 • Directiva de joasă tensiune 2014/35 / UE;
 • Directiva privind compatibilitatea electromagnetică 2014/30 / UE;
 • Directiva 2012/19 / DEEE UE;
 • Directiva RoHS 2011/65 / UE.
 • Directiva 2009/125 / CE ErP
 • Regulamentul UE privind etichetarea energetică 2017/1369;

Și sunt în conformitate cu cerințele Normei:

 • EN 60335-2-40

Pompe de căldură Termocasa

De reţinut:

Completaţi spaţiile de mai jos. Pot fi folositoare în caz de urgenţă.

Produs

Cod produs

Instalat de

Nr. telefon

Data instalării

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lista instalatori autorizați :

 

 

- Meszaros Tibor (Tibi) - tel : 0742412253
(acoperire la nivel național - România)

 

 

- Varga Daniel - tel : 0771346985
(acoperire la nivel național - România)

 

 

- Habasescu Lucian - tel : 0742093544
(acoperire județele: Bihor, Satu Mare, Arad, Timiș, Alba, Sălaj, Hunedoara, Maramureș, Bistrița Năsăud)

 

 

- Merca Constantin - tel : 0745200004
(acoperire județele: Bihor, Satu Mare, Arad, Timiș, Alba, Sălaj, Hunedoara, Maramureș, Bistrița Năsăud)

 

 

- Butuc Iosif - tel : 0741146358
(acoperire judeţele: Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti, Ilfov)

 

 

- Andrei Borz - tel : 0740345209
(acoperire judeţele: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj)

 

- Caragea Ionut - tel : 0769693898
(acoperire judetele : Timis , Arad , Hunedoara , Cras Severin , Mehedinti , Dorj , Alba , Bihor )

 

- Cozachevici Mihai - tel : 0758420585 sau 0746517702

(acoperire judeţele: Suceava , Botosani)

 

 - Serban George - tel : 0747380124
(acoperire județele: Bihor, Satu Mare, Arad, Timiș, Alba, Sălaj, Hunedoara, Maramureș, Bistrița Năsăud)

 

 - Bârlea Marcel - tel : 0784080000
(acoperire la nivel național - România)

 

 

 

 

 

 

Punerea în funcțiune

Încercuiți varianta existența la locație sau complectati valorile .

La momentul verificării parametrilor utilizați un aparat de măsurare a tensiunii , un termometru non-contact (laser-infraroșu) , manometru frigotehnic inalta/joasa presiune , pompa de vid .

{Cu termometru non-contact (laser - infraroșu) se vor măsură valorile temperaturilor doar pe suprafețe metalice acoperite cu vopsea sau un strat de bandă izolatoare }

Tip/model pompă de căldură :

........................................

Serie : .............................

Data achiziției .......................

 

Data instalării .......................

Nume + prenume proprietar

..........................................

..........................................

Nume+prenume+tel instalator

..........................................

..........................................

Locația unde este instalată pompă de căldură : ...........................................

...........................................

...........................................

         
Tipul verificării

Parametru 1

Parametru 2

Parametru 3

Parametru 4

 1) Tensiunea la priză preferabil a se verifică în intervalul orar 17-21

Tensiunea la priză înainte de pornire : ..................V  Tensiunea la priză în momentul pornirii: ..............V   Tensiunea la priză în timpul funcționarii: .............V  
 2) Temperatura Tur/Retur  Temperatura tur după 15min de funcționare: ........ °C)  Temperatura retur după 15min de funcționare: ........ °C)    

 3) Pompa de recirculare ce marca/model este ?

..........................................

       

 4) Sau verificat toate racordurile frigorifice cu spuma fina ?

 DA /NU

       

 5) Sa vacumat modulul interior+traseu frigorific inainte de a deschide robinetul de refrigerant al modulului exterior ?

 DA / NU

       

 6) Există montate supapă/clapetă de sens sau filtru pe circuitul de incalzire? 

 DA / NU

 

   
 7) Există în cadrul instalației montate butelii de egalizare ?   DA / NU        
 8) Ce suprafață are serpentina de la boiler (însumate ambele dacă este cazul)    ..........mp        

 9) Există spațiu minim 25cm împrejurul unitatii interioare și deasupra acesteia?   

 DA / NU

       
         

 

 Va rugam sa trimiteti pe Whatsup la numarul de tel : .............. o filmare video cu modulul/modulele exterioare precum şi cu camera tehnica (unitatea interioara + racorduri) . Filmarea sa fie realizata asemanator cu cea din linkul: ........... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEPANARE

Siguranță

Atenţie! Condensatoarele sunt încărcate electric, chiar dacă sursa de alimentare este oprită. Nu uitați să descărcați curentul în condensator.

Depanare Pompe de căldură aer-apă

Pentru alte modele, vă rugăm să conectați rezistența de descărcare (aproximativ 100Ω 40W) sau fierul de lipit (mufa) între bornele +, - ale condensatorului electrolitic de pe partea opusă PCB-ului exterior.

Depanare Pompe de căldură aer-apă

Notă: Imaginea de mai sus este doar pentru referință. Mufa laterală poate fi diferită.

1. Afișarea erorii unității interioare

Lampă operațiuneLampă temporizatorAfișareSTARE LED
☆ 1 dată X E0 Eroare parametru unitate internă EEPROM
☆ 2 ori X E1 Eroare de comunicare a unităților interioare / exterioare
☆ de 4 ori X E3 Viteza ventilatorului interior a scăpat de sub control
☆ de 5 ori X E4 Senzorul de temperatură a camerei interioare T1 - circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 6 ori X E5 Senzorul de temperatură bobină evaporator T2 - circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 7 ori X EC Detectare scurgeri de agent frigorific
☆ 1 dată O F0 Protecție la curent la suprasarcină
☆ de 2 ori O F1 Senzorul de temperatură ambientală exterioară T4 - circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 3 ori O F2 Senzorul de temperatură bobină condensator T3 - circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 4 ori O F3 Senzorul de descărcare temperatură compresor T5 - circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 5 ori O F4 Eroare parametru EEPROM unitate exterioară
☆ 6 ori O F5 Viteza ventilatorului exterior a fost scăpată de sub control
☆ 1 dată P0 Defecțiune IPM sau protecție la curent IGBT prea puternică
☆ de 2 ori P1 Protecție la supratensiune sau la tensiune scăzută
☆ de 3 ori P2 Protecție la temperatură ridicată a modulului IPM sau a compresorului
☆ de 5 ori P4 Eroare unitate de compresor invertor

 

O (lumină)     X (oprit)     ☆ (intermitent)

 

1.2 Depanare

1.2.1 Diagnosticul și soluția erorilor parametrilor EEPROM (E0 / F4)

Cod de eroareE0 / F4
Decizie de defecțiune Cipul principal PCB interior sau exterior nu primește feedback de la cipul EEPROM.
Cauze presupuse ● Greșeală de instalare
● PCB defect          

Depanare:

Depanare

EEPROM: o memorie read-only al cărei conținut poate fi șters și reprogramat cu ajutorul unui puls de voltaj. Pentru locația cipului EEPROM, vă rugăm să consultați fotografiile de mai jos.

Depanare Pompe de căldură aer-apă

Notă: Cele două fotografii de mai sus sunt doar cu titlu de referință, este posibil să nu fie absolut identice cu cele pe care le aveţi.

1.2.2 Diagnosticul și soluția comunicării unității interioare / exterioare (E1)

Cod de eroareE1
Condiții de decizie a funcționării defectuoase Unitatea interioară nu primește feedback de la unitatea exterioară timp de 110 secunde și această condiție se întâmplă de patru ori continuu.
Cauze presupuse ● Eroare de cablare
● PCB interior sau exterior defect

Depanare:

Depanare

1.2.3 Viteza ventilatorului a scăpat de sub control - diagnostic și soluție (E3)

Cod de eroareE3 / F5
Condiții de decizie a defecțiunii Când viteza ventilatorului interior rămâne prea mică (300RPM) pentru o anumită perioadă de timp, unitatea se va opri și LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse ● Eroare de cablare
● Ventilatorul este defect
● Motorul ventilatorului este defect
● PCB defect

Depanare:

Depanare

Index1:

1: Motor ventilator DC interior sau exterior (cipul de control este în motorul ventilatorului)

Porniți și când unitatea este în regim de așteptare, măsurați tensiunea pin1-pin3, pin4-pin3 în conectorul motorului ventilatorului. Dacă valoarea tensiunii nu este în intervalul indicat în tabelul de mai jos, PCB-ul trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit.

Depanare Pompe de căldură aer-apă

Intrare și ieșire tensiune motor DC

Nr.CuloareSemnalVoltaj
1 Roşu Vs/Vm 280V~380V
2 --- --- ---
3 Negru GND 0V
4 Alb Vcc 14-17.5V
5 Galben Vsp 0~5.6V
6 Albastru FG 14-17.5V

2. Motor ventilator DC exterior (cipul de control este în PCB exterior)

Porniți și verificați dacă ventilatorul poate funcționa normal, dacă ventilatorul poate funcționa normal, PCB trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit. Dacă ventilatorul nu poate funcționa normal, măsurați rezistența fiecărui doi pini. Dacă rezistența nu este egală una cu cealaltă, motorul ventilatorului trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit, în caz contrar PCB-ul trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit.

 

3. Motor interior AC al ventilatorului

Porniți și setați unitatea care funcționează în modul ventilator la viteza mare a ventilatorului. După ce ați rulat timp de 15 secunde, măsurați tensiunea pinului 1 și pinului 2. Dacă valoarea tensiunii este mai mică de 100V (alimentare de 208 ~ 240V) sau 50V (alimentare de 115V), PCB are probleme și trebuie înlocuit.

1.2.4 Circuit deschis sau scurtcircuit al senzorului de temperatură - diagnostic și soluție (E5)

Cod de eroareE4/E5/F1/F2/F3
Condiții de decizie a defecțiunii Dacă tensiunea de eșantionare este mai mică de 0,06V sau mai mare de 4,94V, LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse ● Eroare de cablare
● Senzor defect

Depanare:

Depanare

Depanare Pompe de căldură aer-apă

1.2.5 Detectarea scurgerilor de agent frigorific - diagnostic și soluție (EC)

Cod de eroareEC
Condiții de decizie a defecțiunii Definiți temperatura bobinei evaporatorului T2 a compresorului începe să ruleze ca Tcool. La început 5 minute după pornirea compresorului, dacă T2
Cauze presupuse ● Senzor T2 defect
● PCB interior este defect
● Probleme de sistem, cum ar fi scurgerile sau blocarea.

Depanare:

Depanare

1.2.6 Diagnostic și soluție de protecție la suprasarcină curentă (F0)

Cod de eroareF0
Condiții de decizie a defecțiunii O creștere anormală a curentului este detectată prin verificarea circuitului de detectare a curentului specificat.
Cauze presupuse ● Probleme de alimentare
● Blocarea sistemului
● PCB defect
● Eroare de cablare
● Funcționarea defectuoasă a compresorului

Depanare:

Depanare

1.2.7 Funcționare defectuoasă IPM sau diagnostic și soluție de protecție la curent IGBT prea puternică (P0)

Cod de eroareP0
Condiții de decizie a defecțiunii Când semnalul de tensiune trimis de IPM către unitatea de comandă a compresorului este anormal, LED-ul afișajului va afișa „P0” și AC se va opri.
Cauze presupuse ● Eroare de cablare
● Defecțiune IPM
● Ventilatorul de exterior este defect
● Funcționarea defectuoasă a compresorului
● PCB exterior este defect

Depanare:

Depanare

> Verificarea continuității IPM

Opriți alimentarea, lăsați condensatorii electrolitici de mare capacitate să se descarce complet și demontați IPM. Utilizați un tester digital pentru a măsura rezistența dintre P și UVWN; UVW și N.

Depanare

1.2.8 Diagnostic și soluție de protecție împotriva supratensiunii sau a tensiunii prea joase (P1)

Cod de eroareP1
Condiții de decizie a defecțiunii O creștere sau o scădere anormală a tensiunii este detectată prin verificarea circuitului de detectare a tensiunii specificat.
Cauze presupuse ● Probleme de alimentare.
● Scurgere sau blocare a sistemului
● PCB defect

Depanare:

Depanare

1.2.9 Protecție la temperatură ridicată a IPM sau a compresorului - diagnostic și soluție (P2)

Cod de eroareP2
Condiții de decizie a defecțiunii În cazul în care tensiunea de eșantionare nu este de 5V, LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse ● Probleme de alimentare
● Scurgeri sau blocare a sistemului
● PCB defect
● Probleme de conexiune

Depanare:

Depanare

Protecție la temperatură ridicată a compresorului:

Depanare

Depanare Pompe de căldură aer-apă

1.2.10 Eroare unitate de compresor invertor - diagnostic și soluție (P4)

Cod de eroareP4
Condiții de decizie a defecțiunii O unitate anormală a compresorului invertor este detectată de un circuit special de detecție, inclusiv detectarea semnalului de comunicație, detectarea tensiunii, detectarea semnalului de rotație a compresorului și așa mai departe.
Cauze presupuse ● Eroare de cablare
● Defecțiune IPM
● Ventilatorul de exterior este defect
● Funcționarea defectuoasă a compresorului
● PCB exterior este defect

Depanare:

Depanare

Verificarea pieselor principale

1. Verificarea senzorului de temperatură

Deconectați senzorul de temperatură de la PCB, măsurați valoarea rezistenței cu un tester.

Depanare Pompe de căldură aer-apă

Senzori de temperatură.

 • Senzor temperatura camerei (T1),
 • Senzor de temperatură a bobinei interioare (T2),
 • Senzor de temperatură bobină exterioară (T3),
 • Senzor de temperatură ambientală exterioară (T4),
 • Senzor de temperatură de descărcare a compresorului (T5).
 • Măsurați valoarea rezistenței fiecărei înfășurări utilizând multimetrul.

Tabelul valorii rezistenței senzorului de temperatură pentru T1, T2, T3, T4 (°C --K)

°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm
-20 -4 115.266 20 68 12.6431 60 140 2.35774 100 212 0.62973
-19 -2 108.146 21 70 12.0561 61 142 2.27249 101 214 0.61148
-18 0 101.517 22 72 11.5 62 144 2.19073 102 216 0.59386
-17 1 96.3423 23 73 10.9731 63 145 2.11241 103 217 0.57683
-16 3 89.5865 24 75 10.4736 64 147 2.03732 104 219 0.56038
-15 5 84.219 25 77 10 65 149 1.96532 105 221 0.54448
-14 7 79.311 26 79 9.55074 66 151 1.89627 106 223 0.52912
-13 9 74.536 27 81 9.12445 67 153 1.83003 107 225 0.51426
-12 10 70.1698 28 82 8.71983 68 154 1.76647 108 226 0.49989
-11 12 66.0898 29 84 8.33566 69 156 1.70547 109 228 0.486
-10 14 62.2756 30 86 7.97078 70 158 1.64691 110 230 0.47256
-9 16 58.7079 31 88 7.62411 71 160 1.59068 111 232 0.45957
-8 18 56.3694 32 90 7.29464 72 162 1.53668 112 234 0.44699
-7 19 52.2438 33 91 6.98142 73 163 1.48481 113 235 0.43482
-6 21 49.3161 34 93 6.68355 74 165 1.43498 114 237 0.42304
-5 23 46.5725 35 95 6.40021 75 167 1.38703 115 239 0.41164
-4 25 44 36 97 6.13059 76 169 1.34105 116 241 0.4006
-3 27 41.5878 37 99 5.87359 77 171 1.29078 117 243 0.38991
-2 28 39.8239 38 100 5.62961 78 172 1.25423 118 244 0.37956
-1 30 37.1988 39 102 5.39689 79 174 1.2133 119 246 0.36954
0 32 35.2024 40 104 5.17519 80 176 1.17393 120 248 0.35982
1 34 33.3269 41 106 4.96392 81 178 1.13604 121 250 0.35042
2 36 31.5635 42 108 4.76253 82 180 1.09958 122 252 0.3413
3 37 29.9058 43 109 4.5705 83 181 1.06448 123 253 0.33246
4 39 28.3459 44 111 4.38736 84 183 1.03069 124 255 0.3239
5 41 26.8778 45 113 4.21263 85 185 0.99815 125 257 0.31559
6 43 25.4954 46 115 4.04589 86 187 0.96681 126 259 0.30754
7 45 24.1932 47 117 3.88673 87 189 0.93662 127 261 0.29974
8 46 22.5662 48 118 3.73476 88 190 0.90753 128 262 0.29216
9 48 21.8094 49 120 3.58962 89 192 0.8795 129 264 0.28482
10 50 20.7184 50 122 3.45097 90 194 0.85248 130 266 0.2777
11 52 19.6891 51 124 3.31847 91 196 0.82643 131 268 0.27078
12 54 18.7177 52 126 3.19183 92 198 0.80132 132 270 0.26408
13 55 17.8005 53 127 3.07075 93 199 0.77709 133 271 0.25757
14 57 16.9341 54 129 2.95896 94 201 0.75373 134 273 0.25125
15 59 16.1156 55 131 2.84421 95 203 0.73119 135 275 0.24512
16 61 15.3418 56 133 2.73823 96 205 0.70944 136 277 0.23916
17 63 14.6181 57 135 2.63682 97 207 0.68844 137 279 0.23338
18 64 13.918 58 136 2.53973 98 208 0.66818 138 280 0.22776
19 66 13.2631 59 138 2.44677 99 210 0.64862 139 282 0.22231

Tabelul valorii rezistenței senzorului de temperatură pentru T5 (°C --K)

°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm
-20 -4 542.7 20 68 68.66 60 140 13.59 100 212 3.702
-19 -2 511.9 21 70 65.62 61 142 13.11 101 214 3.595
-18 0 483 22 72 62.73 62 144 12.65 102 216 3.492
-17 1 455.9 23 73 59.98 63 145 12.21 103 217 3.392
-16 3 430.5 24 75 57.37 64 147 11.79 104 219 3.296
-15 5 406.7 25 77 54.89 65 149 11.38 105 221 3.203
-14 7 384.3 26 79 52.53 66 151 10.99 106 223 3.113
-13 9 363.3 27 81 50.28 67 153 10.61 107 225 3.025
-12 10 343.6 28 82 48.14 68 154 10.25 108 226 2.941
-11 12 325.1 29 84 46.11 69 156 9.902 109 228 2.86
-10 14 307.7 30 86 44.17 70 158 9.569 110 230 2.781
-9 16 291.3 31 88 42.33 71 160 9.248 111 232 2.704
-8 18 275.9 32 90 40.57 72 162 8.94 112 234 2.63
-7 19 261.4 33 91 38.89 73 163 8.643 113 235 2.559
-6 21 247.8 34 93 37.3 74 165 8.358 114 237 2.489
-5 23 234.9 35 95 35.78 75 167 8.084 115 239 2.422
-4 25 222.8 36 97 34.32 76 169 7.82 116 241 2.357
-3 27 211.4 37 99 32.94 77 171 7.566 117 243 2.294
-2 28 200.7 38 100 31.62 78 172 7.321 118 244 2.233
-1 30 190.5 39 102 30.36 79 174 7.086 119 246 2.174
0 32 180.9 40 104 29.15 80 176 6.859 120 248 2.117
1 34 171.9 41 106 28 81 178 6.641 121 250 2.061
2 36 163.3 42 108 26.9 82 180 6.43 122 252 2.007
3 37 155.2 43 109 25.86 83 181 6.228 123 253 1.955
4 39 147.6 44 111 24.85 84 183 6.033 124 255 1.905
5 41 140.4 45 113 23.89 85 185 5.844 125 257 1.856
6 43 133.5 46 115 22.89 86 187 5.663 126 259 1.808
7 45 127.1 47 117 22.1 87 189 5.488 127 261 1.762
8 46 121 48 118 21.26 88 190 5.32 128 262 1.717
9 48 115.2 49 120 20.46 89 192 5.157 129 264 1.674
10 50 109.8 50 122 19.69 90 194 5 130 266 1.632
11 52 104.6 51 124 18.96 91 196 4.849      
12 54 99.69 52 126 18.26 92 198 4.703      
13 55 95.05 53 127 17.58 93 199 4.562      
14 57 90.66 54 129 16.94 94 201 4.426      
15 59 86.49 55 131 16.32 95 203 4.294      
16 61 82.54 56 133 15.73 96 205 4.167      
17 63 78.79 57 135 15.16 97 207 4.045      
18 64 75.24 58 136 14.62 98 208 3.927      
19 66 71.86 59 138 14.09 99 210 3.812      

2. Verificarea compresorului

Măsurați valoarea rezistenței fiecărei înfășurări folosind testerul.

Depanare