Az e-mailben vagy vásárokon kapott nagyszámú meghívás miatt úgy döntöttünk, hogy blogunk ezen cikkén keresztül válaszolunk Önnek. Igyekszem a lehető leghamarabb válaszolni. Várom kérdéseit, kommentálva ezt a blogbejegyzést. 
 
1. napelemek meleg használati vízhez és / vagy 2. napelemek fűtésre és melegvízre (használati meleg víz)?
 
Ha egy rendszert akarunk napelemek csak a használati melegvízre kell gondolnunk, ha csak az 1a tavasz - ősz vagy 1b időszakra van szükségünk rá. egész évben? Ezt a tisztázott szempontot a teljesítménytől vagy az ártól függően keressük meg egy rendszert (az ár nem mindig döntési tényező, ha vízszivattyút vagy napelem otthonunk számára). Un napelem az olcsónak az az előnye, hogy viszonylag alacsony az indulási költség, és idővel (évekkel vagy hónapokkal) egyre alacsonyabb hozamot fog elérni. A nagyteljesítményű napelemes rendszer kezdetben drágább (nem sokkal, mivel ez a termék lehetővé teszi), de a teljesítmény / szolgáltatás szempontjából kényelmes az évek során, nem mintha napelemet vagy olcsó vízszivattyút vásárolna. A választás ebben az esetben viszonylag egyszerű, mert a napelemek gyártói már előre meghatározták a víztárolási kapacitásokon alapuló modelleket, hogy megkönnyítsék a fogyasztók számára a megfelelő rendszer kiválasztását a napi meleg víz szükségleteinek megfelelően. Ha mégis előállnék ezekkel a magyarázatokkal, akkor egyet választana napelem olcsóbb, rövidebb élettartammal, vagy napelem /vízszivattyú valami drágább (amennyit csak megengedhet magának vagy részletekben), hosszabb élettartammal? Várom a választ a vízszivattyúval / napelemekkel kapcsolatban. 
 
2. Általában, ha egy rendszert akarunk napelemek vagy a vízszivattyú, amely egyszerre segít melegíteni és meleg vizet vagy melegvizet termelni, tudnunk kell, hogy ez csak a kezdetektől fogva egész évben, nem kevesebb, mint egy évig. Itt a dolgok már bonyolultak és változók, például: milyen területtel rendelkezik a ház? mivel és hogyan melegítjük jelenleg? honnan tudhatjuk konkrétan, hogy milyen napenergiánk van a tél folyamán? Ezeket az elemeket szakmailag értékelik számítógépes szimulációval. Rendkívül fontos, hogy a "szavak" mellett konkrétan várhatóan értékeljék a télen megtakarított energiát.