Ez három fontos kérdés, amelyeket gyakran olyan emberek tesznek fel, akik évtizedek óta építik otthonukat. Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nincsenek elég jól megválaszolva, így egy technikailag inkább humanista végzettséggel rendelkező ember megértheti őket.

1. Mi az a HŐ PUMPA

A HŐSZIVATTYÚ olyan mechanizmus, amely a hőt az egyik környezetből a másikba pumpálja. A hűtőszekrény hőszivattyú. A hűtőszekrény eltávolítja a hőt a belsejében lévő ételtől, és a mögötte felszerelt radiátoron keresztül kifelé. Az étel elveszíti a hőt és lehűl, és a radiátoron keresztül kilépő hő felmelegíti a helyiséget.

A légkondicionálás a hőszivattyú másik gyakori példája. A légkondicionáló eltávolítja a hőt a helyszínről, és kiadja. Például 40 lehet kívüloC hőmérsékleten, és lehűtjük a 32. szobábaoC, de HŐSZIVATTYÚ - a légkondicionáló eltávolítja az extra hőt a helyiségből 32-veloA C (a helyiségben élők által termelt hő, az elektromos készülékek működése által termelt hő stb.) Állandó hőmérséklet fenntartása mellett a külső környezetbe kerül, ahol a hőmérséklet 40 ° C.oC.

2. Hogyan működik a SZIVATTYÚ MELEGÍTÉSE

A kérdésre adott első válasz után Mi az a hőszivattyú, a dolgok egyszerűbbek. A fizikai működést itt nem magyarázzuk el, inkább egy HŐSZIVATTYÚ gyakorlati és hasznos részében fogunk hasznos választ megfogalmazni az érdeklődők számára.

Nagyon leegyszerűsítve, a HŐSZIVATTYÚK kompresszorokkal, hűtőközeggel (általában freonnal) rendelkeznek, és kevésbé meleg (hidegebb) környezetből melegebbé pumpálják a hőt. A név metafora, összehasonlítás a vízszivattyúkkal, amelyek alulról felfelé pumpálják a vizet.

3. Miért van felszerelve a HŐSZIVATTYÚ

Ahhoz, hogy jó választ kapjon, amikor felteszi ezt a kérdést, gyakorolnia kell a fantáziát: elképzelni, hogy az általa épített ház helyett a szokásos gázzal vagy fával működő kazán szivattyú lenne HEAT, 20-szor nagyobb hűtőszekrény, mint az étkezéshez használt hűtőszekrény. Az lenne a küldetése, hogy lehűtse a földet a ház alatt, és a földből kivont hőt a házba engedje. A néhány száz tonna föld kissé lehűl, és az onnan érkező hő felmelegíti a házat.

A kérdés azonban továbbra is fennáll, miért kellene valakinek HŐSZIVATTYÚT telepíteni az általa épített házra?

A válasz egyszerű, és egyszerűnek hívják: COP.

A COP a ház fűtésére telepített HŐSZIVATTYÚ hatékonysági tényezője, ez megmutatja, hogy egy Kw villamos energia fogyasztásával mekkora hő keletkezik (Kw-ban).

Egy jól szerelt hőszivattyú COP értéke meghaladja a 4-et, különösen kedvező helyzetekben akár a 6-ot is meghaladhatja.

Az otthoni fűtési rendszerként beépített hőszivattyú áramot fogyaszt, de legalább négyszer több hőt termel (vezet be a házba).

Jelenleg van néhány szükséges adat annak érdekében, hogy minden adat rendelkezésre álljon, és a ház kedvezményezettje helyes döntést hozzon a HŐSZIVATTYÚ felszereléséről vagy nem.

Mint látható, a HŐSZIVATTYA önmagában nem befektetés, azt az összes elemet figyelembe kell venni, amely működőképessé teszi a jó COP-t. Ez a hajlíthatatlan szabály így hangozna: MINIMÁLIS ÜTÉS NÉLKÜL NEM ÉRDEMES HŐSZIVATTYÚT SZERELNI.

Ebből a szabályból kételyek merülnek fel, nevezetesen tisztázni kell, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a HŐSZIVATTYÚ COP-ját. Három fő tényező van, és röviden bemutatom őket:

  1. A HŐSZIVATTYÚ hatékony minősége. Itt nincs sok mondanivaló, a HŐSZIVATTYÚ vásárlójának bölcs hozzáállással kell rendelkeznie.
  2. Az épület beépítésének minősége. A HŐSZIVATTYÚK jó hatásfokkal, jó COP-val rendelkeznek, vagyis ha kicsi a hőszivattyú-különbség. Fordításban ez azt jelenti, hogy a hőelvezetés és a ház fűtőközege közötti hőmérséklet-különbségnek a lehető legkisebbnek kell lennie. Ezért a HŐSZIVATTYÚ megfelelő használatához a házban olyan berendezéseket kell biztosítani, amelyek alacsony hőmérsékletű hőszolgáltatóval működnek, nevezetesen PADLÓFŰTÉS, vagy a CONVECTOR VENTIL berendezéseket. A radiátorok semmissé teszik a HŐSZIVATTYÚ összes előnyét.
  3. A környezet minősége, amelyből a hőt kinyerik. Valójában ez a legfontosabb a három közül. A hő kivonásának környezete szerint a HŐSZIVATTYÚK három kategóriába sorolhatók:
    a) LÉGHŐSZIVATTYÚ - a légköri levegőből hőt kivonó hőszivattyúk. Nagy előnyük, hogy olcsón telepíthetők, de csak akkor hasznosak, ha a külső hőmérséklet meghaladja a -4oC. HŰTŐK-nek is hívják őket. Vegyes termikus anyagot előállító létesítmény esetében az alacsony hőmérsékleten történő fűtési terhelés jó átvétele lehet egy másik rendszer, de látni kell, ha a beruházás nem túl nagy az alternatívákhoz képest.
    b) VÍZHŐSZIVATTYÚ - működési elve a talajvízből történő vízkivétel, általában állandó hőmérsékletű 12 ° C-onoC - 13oC-ra hűtsük 2-reoC - 3oC-t, és tegye vissza a talajvízbe. A rendszer által felvetett problémák elsősorban annak a ténynek tudhatók be, hogy a nagy mennyiségű víz keringéséhez fogyasztható vízszűrő és -kezelő rendszerek szükségesek. Ez a változat bizonyos esetekben 5 fölötti COP-hez vezethet.

Megjegyzések powered by CComment