Sunt trei intrebari importante, deseori puse de oamenii care isi construiesc casele pe care le viseaza de zeci de ani. La aceste intrebari nu sunt date suficiente de bine raspunsurile, astfel incat un om cu pregatire umanista mai degraba decat tehnica, sa le inteleaga.

 

 

 1.      Ce este o POMPA DE CALDURA

POMPA DE CALDURA este un mecanism care pompeaza caldura dintr-un mediu in altul. Frigiderul este o POMPA DE CALDURA. Frigiderul scoate caldura din alimentele introduse inauntru si o elimina in mediul extern prin radiatorul montat din spatele lui. Alimentele pierzand caldura se racesc iar caldura care este data afara prin radiator incalzeste camera.

Aerul conditionat este alt exemplu comun de POMPA DE CALDURA. Aerul conditionat scoate caldura dintr-o incinta si o da afară. Spre exemplu afara pot fi 40*C iar in incaperea racita sa fie 32*C dar POMPA DE CALDURA – aer conditionat va scoate caldura adaugata in plus in camera cu 32*C (caldura degajată de oamenii din incapere, caldura degajata de aparatele electrice in functiune, etc.) mentinand temperatura constant si o va deversa in mediul exterior unde temperatura este de 40*C.

2.      Cum functioneaza POMPA DE CALDURA

Dupa primul raspuns la intrebarea Ce este o pompa de caldura lucrurile sunt mai simple. Nu explicam aici functionarea fizica, vom formula un raspuns folositor cuiva interesat mai degraba de partea practica si utila a unei POMPE DE CALDURA.

Foarte simplificat POMPELE DE CALDURA au compresoare, agent frigorific (de regula freon) si pompeaza caldura dintr-un mediu cu caldura mai putina (mai rece) intr-un mediu cu caldura mai multa. Denumirea este o metafora,  o comparatie cu pompele de apa care pompeaza apa de jos-sus.

3.      De ce se monteaza POMPA DE CALDURA

Pentru a avea un raspuns bun, cel care isi pune aceasta intrebare trebuie sa faca un exercitiu de imaginatie. Sa isi inchipuie ca la casa pe care o construieste in locul centralei termice obisnuite care functioneaza pe gaz sau cu lemne ar monta o POMPA DE CALDURA, un frigider de 20 de ori mai mare decat frigiderul folosit pentru alimente. Acesta ar avea misiunea de a raci pamantul de sub casa iar caldura scoasa din pamant sa fie descarcata in casa. Cele cateva sute de tone de pamant se vor raci putin iar caldura scoasa de acolo va incalzi casa.

Ramane intrebarea totusi, de ce sa monteze cineva o POMPA DE CALDURA la casa pe care o construieste ?

Raspunsul se numeste simplu: COP.

COP-ul este factorul de randament al POMPEI DE CALDURA montate pentru incalzirea locuintei, arata cata caldura (în Kw) se obtine prin consumarea unui Kw de energie electric.

O POMPA DE CALDURA bine montată are COP peste 4, în situații deosebit de favorabile poate depăși chiar 6.

POMPA DE CALDURA montata ca sistem de producere a agentului termic la o locuinta consuma energie electrica dar produce (introduce in casa) de cel putin 4 ori mai multa energie calorica.

Sunt cateva precizari necesare in acest moment pentru a avea toate datele si pentru ca beneficiarul unei case sa ia o decizie corecta de a monta sau a nu monta o POMPA DE CALDURA.

Dupa cum se vede POMPA DE CALDURA singura nu e o investitie, ea trebuie luata in consideratie cu toate elementele care o fac functionala pentru a avea un COP bun. Regula aceasta inflexibila ar suna asa: FARA COP MEDIU MINIM 3, NU MERITA MONTATA O POMPA DE CALDURA.

Din aceasta regula apar cateva nelamuriri si anume trebuie clarificat care sunt factorii care influentează COP-ul unei POMPE DE CALDURA. Sunt trei factori principali si îi prezint pe scurt:

 1. Calitatea efectiva a POMPEI DE CALDURA. Aici nu e prea mult de zis, cumparatorul unei POMPE DE CALDURA trebuie sa aiba o atitudine ințeleapta. Intrucat noi nu vindem POMPE DE CALDURA nu facem promo niciunui model.
 2. Calitatea instalatiei din cladire. POMPELE DE CALDURA au randament bun, COP bun adica daca diferenta de pompare a caldurii este mica. In traducere inseamna ca diferenta de temperatura intre mediul de unde se extrage caldura si agentul termic cu care se incalzeste casa trebuie sa fie cat mai mica. De aceea pentru o buna utilizare a POMPEI DE CALDURA trebuie sa fie prevazute in casa instalatii care functioneaza cu agent termic de joasa temperatura si anume INCALZIRE IN PARDOSEALA sau instalatii cu VENTIL CONVECTOARE. Utilizarea radiatoarelor anuleaza toate avantajele POMPEI DE CALDURA.
 3. Calitatea mediului de unde se extrage caldura. Este de fapt elementul cel mai important dintre cele trei. Dupa mediul unde de unde se extrage caldura sunt trei categorii de POMPE DE CALDURA astfel:

                1. POMPA DE CALDURA AER – pompe de caldura care extrag caldura din aerul atmosferic. Au avantaj mare ca sunt ieftine la montaj dar nu sunt utile decat cand temperatura exterioara este peste -4*C. Se mai numesc si CHILERE. Pentru o instalatie cu producerea agentului termic mixt, sarcina de incalzire la temperaturi mici fiind preluata de alt sistem, pot fi o alegere buna dar trebuie vazut daca investitia nu este prea mare fata de alternative.

 

                2. POMPA DE CALDURA APA – are ca principiu de functionare extragerea apei dintr-o panza freatica de regula cu temperatura constanta de 12*C -13*C, o racesc la 2*C – 3*C si o introduc inapoi in panza freatica. Problemele pe care le ridica acest sistem sunt mai ales datorita faptului ca circuland cantitati mari de apa e nevoie de sisteme consumabile de filtrare si tratare a apei. Varianta aceasta in anumite cazuri poate duce la COP peste 5.

 

Write comment (3 Comments)

Pompa de caldura dateaza de la inceputul sec XX, odata cu inventarea frigiderului. La baza functionarii pompei de caldura, concureaza o serie de fenomene si legi ale fizicii: Principiul al II lea al termodinamicii: „Caldura nu poate trece niciodata de la sine de la un corp cu temperatura mai joasa la unul cu temperatura mai inalta ” (enuntul lui Clausius) precum si descoperirea fizicianului Watt: un gaz comprimat degaja caldura si invers, unul destins – absoarbe caldura.

De ce ne interesezaa pompa de caldura?

In cautarea permanenta a celor mai bune solutii de generare a energiei analizam in acest articol pompa de caldura in toate variantele ei.

Toate straduintele specialistilor de a gasi resurse termice nepoluante sau macar care polueaza in mica masura si trecerea catre utilizarea lor in masa, pentru incalzirea locuintelor au atras atentia catre implementarea transferului de caldura si la aparitia din ce in ce mai celebrei pompa de caldura. Pompa de caldura este, datorita eficientei sale precum si utilizarii unor resurse mai putin poluante decat alte sisteme de incalzire sau racire, una din solutiile preferate ca sistem alternativ de instalatii pentru proiecte case sau cladiri cu consum aproape egal cu zero iar in functie de situatia amplasamentul este folosit la casa activa.

Ce este pompa de caldura ?

In cateva cuvinte putem spune ca pompa de caldura atrage si transfera caldura din una din sursele pentru care este proiectata (fie ca vorbim de pamant, de apa sau de aer) si cu ajutorul unui compresor, exact pe principiul frigiderului, ridica temperatura unui agent frigorific cu punctul de fierbere foarte scazut (undeva la aproximativ -2 °C), transferand  temperatura agentului termic care circula prin instalatia de incalzire indiferent de sistem la corpurile statice utilizate (calorifere, pardoseala, ventilatie, etc). Pompa de caldura se caracterizeaza foarte simplu prin modul de funcţionare foarte apropiat de cel al frigiderelor cu compresor: un gaz comprimat degaja caldura si in sens invers, unul destins, absoarbe caldura.

Cum functioneaza pompa de caldura

Pompa de caldura are nevoie de o sursa permanenta de energie electrica. Este obligatorie conectarea la o sursa permanenta, daca este posibil la reteaua publica, daca nu preferabil, datorita consumului mic la un sistem de panouri solare fotovoltaice sau, de ce nu la turbine eoliene, sisteme alterative, etc. Sursa electrica va alimenta compresorul care comprima agentul de racire, pentru a atinge temperatura folosita la incalzirea si prepararea apei calde menajere. Cand vaporii agentului de racire vor ajunge in condensatorul din pompa de caldura, acesta va fi inconjurat de agent termic. Temperatura agentului termic este mai scazuta decat temperatura agentului de racire, in stare de vapori, asa ca vaporii se vor raci si vor condensa. In momentul acesta, caldura este preluata de vaporizator inclusiv caldura generata in timpul procesului de comprimare, cantitate considerabila care se elibereaza in condensator si se transfera agentului termic sub forma de energie utila pentru incalzire. Agentul de transfer este intors mai apoi in vaporizator utilizand de cele mai multe ori un ventil de expansiune. Agentul de racire trece  astfel de la presiunea crescuta a condensatorului la presiunea redusa a vaporizatorului. Odata cu intrarea in vaporizator, aici se ating iar valori regasite la inceputul procesului iar circuitul se inchide.

Frigiderele la fel ca si aparatele de climatizare sunt exemple clasice de pompe de caldura deja existente in gospodarii si care functioneaza numai in modul de racire. Un frigider este in realitate doar o cutie bine izolata din punct de vedere termic si cu un sistem de pompa de caldura conectata la aceasta. Bobina vaporizatorului este amplasata in interior si de obicei se gaseste in compartimentul folosit pentru congelare. Caldura este absorbita din congelator si trimisa in exterior, de obicei în spatele sau sub unitatea unde este localizata bobina condensatorului. In mod aproape similar functioneaza si un aparat de aer conditionat care transfera caldura din interiorul unei case spre exterior. Avem asadar de ceva timp sistemul de la pompa de caldura in casele noastre doar ca nu a fost folosit in ambele sensuri.

Pompa de caldura poate fi utilizata fara existenta sau suportul altor surse de caldura.

Dupa criteriul functionarii intalnim pompe de caldura cu regim

 • Monovalent: pompa de caldura este singura sursa de incalzire – utilizeaza pentru functionarea compresorului energia electrica de la reteaua publica sau de la alte surse
 • Bivalent – paralel: se poate monta si folosi in paralel cu pompa de caldura si o alta sursa de caldura;  cand sursa de caldura paralela este energia electrica, sistemul se numeste bivalent – paralel monoenergetic;
 • Bivalent – alternativ: pompa de caldura functioneaza alternativ cu o alta sursa de caldura;
 • Bivalent – partial – paralel: pompa de caldura functioneaza in paralel sau alternativ cu o alta sursa de caldura.

Pompa de caldura are un ciclu complet reversibil si poate asigura controlul asupra mediului interior pentru incalzirea in timpul iernii si racirea sau dezumidificarea daca este necesara in timpul verii. Din moment ce pamantul sau aerul din exterior contine intotdeauna caldura de ce sa nu utilizam o pompa de caldura pentru a incalzi si raci  casa? Unul din principiile folosite la pompa de caldura este ca aerul la temperatura de -18 °C are in compozitie aproximativ 85% din energia pe care o contine la 21 °C.

Care sunt tipurile de pompe de caldura

Exista doua tipuri principale de pompa de caldura denumite in functie de sistemul utilizat

 • Pompa de caldura cu compresie care functioneaza intotdeauna folosind energia mecanica prin energie electrica
 • Pompa de caldura cu absorbție care pot rula si pe caldura ca sursa de energie (prin intermediul de energie electrica sau combustibili).

O serie de surse au fost folosite ca surse de căldură pentru încălzirea.

Pompa de caldura pe sursă de aer (extrage caldura din aerul exterior)

 • pompa de caldura aer-aer (transfera energia termica a aerului din interior)
 • pompa de caldura aer-apa (transfera energie termica unui rezervor de apa)

Pompa de caldura geotermala (extrage caldura din sol sau din surse similare)

 • pompa de caldura geotermala-aer (transfera energia termica catre aerul din interior)
 • pompa de caldura sol-aer (solul este sursă de caldura)
 • pompa de caldura roca-aer (roca este sursă de caldura)
 • pompa de caldura apa-aer (apa ca sursa de caldura)

Pompa de caldura geotermale-apa (transfera caldura unui rezervor de apa)

 • pompa de caldura sol-apa (solul este sursa de caldura)
 • pompa de caldura roca-apa (roca este sursa de caldura)
 • pompa de caldura apa-apa (corp de apa ca sursa de caldura)

Pompele de caldura Sol-Apa

 

Solutia de tip antigel denumita glicol circula prin circuitul de tevi ingropate in sol al sursei de caldura si preia caldura pamantului prin intermediul unui schimbator de caldura orizontal sau vertical. Aceasta caldura este absorbita este tranferata sistemmului de incalzire al locuintei transfer cu ajutorul unui compresor si transportata la condensator. În condensator apa sistemului de transfer de caldura incorporează caldura absorbita in vaporizator si  este alimentata cu energia la compresor.

In functie de modul in care sunt amplasate captatoarele distingem mai multe feluri de pompe de caldura cu captatoare:

–  plane: acestea au sistemul de captatoare in diverse forme (U sau spirale) ingropate la o adancime medie de 1-2m. Este un sistem economic de mare eficienta dar nu poate fi ingropat in orice sol si are nevoie de o intindere aproape dubla fata de aria locuibila.

– de adancime: acestea au in component sonde montate la adancime de 50-100m si are o eficienta foarte ridicata. Costurile de momntaj sunt semnificative datorita forajelor care au preturi variabile intre 100-300 lei / metru. Sunt utilizabile doar daca solul o permite.

– cu vaporizare directa: au un circuit special de captare in plus fata de cele plane si din acest motiv sunt mai eficiente sau pot ocupa spatii mai reduse.

Pompele de caldura Apa-Apa

 

Caldura din apa subterana pompata sau din apele de suprafata este utilizata la transferul de caldura  transportata prin compresor catre condensator.  Odata ajunsa acolo se utilizeza sistemul pompelor de cadura Sol-Apa. Acestea sunt cele mai eficiente folosind cadura din surse geotermale cu temperaturi de peste 8 grade Celsius dar si cele mai dificil de utilizat atat datorita disponibilitatii resursei dar si din cauza reglementarilor legale de fosire a acesteia. Pompa de caldura apa-apa are un rol deosebit de important in industrie sau in exploatarea la maximum a izvoarelor geotermale. Apele reziduale sau apele geotermale cu temp. maxime de 28-30 º C pot fi cu succes valorificate In cazul apelor geotermale izvorul poate fi multiplicat prin folosirea in cascada a mai multor PDC. Evident se va tine cont de calitatea apei, acest impediment putind fi evitat prin folosirea unor schimbatoare de caldura adecvate (anticorosive).

Pompa de caldura apa-apa poate fi utilizata si prin exploatarea apei din lacuri, fluvii, ape de tunel, baraje (care au temperaturi > 8 º C). Sistemul apa-apa este numit si sistem de captare cu bucla deschisa. Viteza de curgere a apei prin vaporizator nu trebuie sa depaseasca 0.8m/s Acest tip de pompa de caldura poate realiza cel mai ridicat COP dintre toate tipurile la care ne referim.Un astfel de sistem apa-apa poate ajunge usor la un COP=5 si chiar il poate depasi daca este bine realizat si corect dimensionat. De asemenea poate furniza puteri impresionante ajungand la mii de kW, pe o singura unitate sau cupland mai multe unitati de putere mai mica. Cu toate acestea, pana la ora actuala, cel putin in Europa, nu este cea mai raspandita pompa de caldura. Motivele sunt mai multe: calitatea apei trebuie sa indeplineasca practic calitatea apei potabile; apa extrasa din straturile freatice trebuie reinjectata in sol (putul de injectie trebuie sa fie amplasat la min. 15m in aval fata de directia de curgere a apei in panza freatica) pentru fiecare kW termic instalat este necesar un volum minim de apa de 160litri/ora, adica 0.16mc/ora (la min 8 º C), debitul trebuind asigurat in orice moment de putul de extractie;. in UE exista reglementari foarte stricte privind acest gen de foraje.

Pompele de caldura Aer-Apa

 

Caldura din aerul exterior furnizat cu un ventilator sau aerul din sistemul de ventilatie este transportat prin vaporizator catre mediu de transfer de caldura si apoi prin compresor la condensator. Acest sistemul de transfer de caldura este alcatuit dintr-un circuit lichid, utilizat pentru incalzirea locuintei si / sau pentru producerea apei calde menajere. Aceste sisteme sunt putin eficiente, in varianata lor actuala pompele de caldura apa-apa au cel mai mic raport de eficienta astfel ca si costul este mai redus. Aceste pompe nu pot functiona monovalent la temperaturi sub 15 grade Celsius.

Pompele de caldura Aer-Aer

Caldura din aerul exterior furnizat cu un ventilator sau aerul din sistemul de ventilatie este livrat prin vaporizator catre mediu de transfer de caldura si transportata prin compresor la condensator. Sistemul de transfer de caldura este compus dintr-un sistem de conducte de aer sau din aparate specifice utilizate pentru incalzirea cladirii. Ele sunt folosite in cazuri rare, la sistemele de incalzire, datorita eficientei scazute a agentului termic aerul (sistemele cunoscute sub denumirea generica de „aer conditionat” sunt de fapt pompe de caldura aer-aer iar COP-ul lor este sub 3).

Pompele de caldura cu schimbatoare Ultraflex

La sistemul Ultraflex nu mai exista un schimbator intermediar asa cum este intalnit la majoritatea pompelor de caldura de pe piata motiv pentru care  , sistemul are un COP foarte ridicat in comparatie cu restul pompelor de caldura , fiabilitate mult marita si termene de exploatare si garantie foarte extinse iar pretul lor de achizitie este foarte atractiv . Are insa o variatie de putere extrem de larga  (astfel de sisteme in momentul actual nu sunt limitate din punct de vedere al puterilor si ofera performante fara egal ).

 

 • marimea obiectivului ce urmeaza a fi incalzit (suprafata locuibila si incalzita, inaltimea medie a incaperilor). Spatiul disponibil (neconstruit) din jurul obiectivului.
 • zona geografica in care se afla obiectivul;
 • posibilitatile de instalare a altor sisteme de incalzire (gaze, combustibil lichid,gaz lichefiat, etc.) ;
 • posibilitatile de la fata locului de valorificare a „sursei reci” (apa, aer,sol); existenta altor surse de incalzire (pentru stabilirea regimului de functionare al pompei de caldura)
 • conditiile de alimentare cu energie electrica (retea mono- sau trifazata, puterea electrica maxima permisa pe racordul electric).

Cat costa pompa de caldura?

Fara dubii costul utilizarii unui sistem de incalzire cu pompa de caldura este de departe  semnificativ mai redus fata de cel al unui sistem de incalzire clasic. Diferenta vine de la un consum de 1kw putere electrica la pompa de caldura se transforma sau poate produce 3 – 5 kw in putere termica. Un raport foarte bun comparativ cu alte solutii clasice.  Performanta energetica observata la pompa de caldura este data de COP si este definit ca raportul dintre cantitatea de caldura eliminata la condensator si energia electrica consumata de compresor. Din punct de vedere al protectiei mediului, in comparatie cu pompa de caldura dar si considerand  confortul in utilizare, putem spune ca nu sunt deloc neglijabile reziduurile ramase la incalzirea cu combustibili solizi si nici perspectiva cresterii pretului lor constanta si previzionata a gazelor naturale, a combustibililor lichizi sau a energiei electrice.

In diverse programe de incurajare a consumului responsabil precum „Casa Verde”, proprietarii care si-au echipat locuintele cu un sistem bazat pe pompa de caldura au putut beneficia de o finantare din partea statului, ultima data aceasta a fost de 8000 lei.  Au fost eligibile pentru decontare si cheltuielile cu montajul sau punerea in functiune a sistemului dar si taxa pe valoare adaugata, TVAul acestor cheltuieli.

Pretul pompei de caldura de tip Sol-Aer variaza intre 2400 euro pentru o putere de aproximativ 7,5 Kw si poate ajunge la 12.000 de euro pentru cele de aproximtiv 50Kw. Se poate considera un pret de aproximativ 280 euro / Kw in functie de necesar si suprafata care se doreste a fi incalzita.

Pretul pompei de caldura Apa-Apa este mediu comparativ cu celelate pompe de caldura si este cuprins intre 1900 euro pentru cele mici de 6 Kw si pot sjunge la 15.000 euro pentru cele de 50 Kw. Se poate considera un pret de aproximativ 260 euro / Kw in functie de necesar si suprafata care se doreste a fi incalzita.

Pretul pompei de caldura aer-apa este cel mai mic comparativ cu celelate sisteme ale pompelor de caldura si variaza intre 2100 euro / 6 Kw si poate ajunge la 9000 euro pentru 35 Kw. Se poate considera un pret de aproximativ 240 euro / Kw in functie de necesar si suprafata care se doreste a fi incalzita.

Alte observatii importante

Conform normelor europene, calculul sarcinii termice necesare se raporteza la metrul patrat de suprafata, [W/mp], luandu-se in calcul inaltimea maxima a incaperii H=3m (inaltime tipica majoritatii incaperilor- In cazuri atipice se vor face corectiile necesare).

De exemplu daca o cladire are un necesar termic de 50W/mp si o suprafata locuibila necesara a fi incalzita de 350mp (H=3m) puterea termica a centralei termice (indiferent de tipul ei) va fi de 250mpx50W/mp = 12500W=12.5kW. (Inaltimea se specifica doar in cazurile atipice)

Dimensionarea corecta a unei pompei este esentiala pentru durata ei de serviciu . O pompa de caldura supradimensionata, pe langa faptul ca e mai scumpa, are un regim incorect de functionare cu porniri si opriri mai dese. O pompa de caldura subdimensionata, functioneaza mai mult si cu pauze mci. Totusi, este preferabil, daca nu exista alternativa, sa se subdimensioneze pompa (in anumite limite) decat sa se supradimensioneze.

Pentru o casă de 200 mp suprafaţă utilă, unde este suficientă o pompă de căldură sol – aer de 8 – 10 Kw, costul total este de circa 60.000 lei si difera in functie de marca aleasa.

Datorita pretului relativ ridicat al pompelor de caldura, este neeconomic sa fie incalzite spatii prost izolate care solicita puteri termice ridicate. Este preferabila izolarea cladirii decat marirea puterii sursei de incalzire. La stabilirea puterii unei pompe de caldura reversibile se tine seama de puterea de racire ( EER). Puterea de racire este intodeauna mai mare decat puterea de incalzire.

Spre exemplu normele DIN 4701 referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile incalzite din Germania sunt, in evolutia lor:

 • 45-60 W/mp constructii noi (reglementare din 2002)
 • 50-60 W/mp constructii noi (reglementare din 1995)
 • 70-90 W/mp constructii realizate inainte de 1995
 • 120 W/mp constructii vechi realizate fara nici un fel de reglementari

In cazul unei cladiri cu izolatie termica foarte slaba investitia intr-o pompa de caldura nu este rentabila.

Boilere cu pompa de caldura

In plus fata de cele precizate anterior in acest articol, credem ca este important de tratat separat boilerele cu pompa de caldura datorita potentialului larg de acoperire pe care il ofera. Acestea funcţioneaza pe principiul pompelor de caldura aer – aer, apa incalzita fiind stocata intr-un boiler ce face corp comun cu pompa de caldura. Pompa de caldura aer – aer are performanta maxima atunci cand temperatura ambientala este peste 15 grade Celsius, dar poate functiona si la temperaturi de -5 grade Celsius. Daca se alege corect locul in care se monteaza boilerul cu pompa de caldura, intr-o camera in care mai exista o centrala termica sau alte echipamente ce genereaza caldura, de la frigider pana la servere, etc, se poate asigura functionarea optima a acestor boilere cu pompe de caldura, de-a lungul iernii cu costuri reduse. Boilerele sunt echipate si cu rezistente electrice pentru situatiile in care este necesara o incalzire rapida a apei. O alta optiune utila tine de faptul ca fluxul de aer refulat poate fi utilizat pentru scaderea umiditatii aerului sau pentru racirea cu cateva grade a incaperii in care este instalat boilerul cu pompa de caldura.

Surse utilizate pentru acest articol

 

 1. Remus Răduleț și colab. Lexiconul Tehnic Român, București: Editura Tehnică, 1957-1966.
 2. The Systems and Equipment volume of the ASHRAE Handbook, ASHRAE, Inc., Atlanta, GA, 2004
 3. Fundamentals of Engineering Thermodynamics, de Howell and Buckius, McGraw-Hill, New York
 4. Pompa de caldura – detalii complete

 

CONTACT – ROMANIAStr. Zorelelor, Nr. 5, cod postal – 410583Oradea, Bihor, ROMANIATel: 0359443333Fax: 0259411999Mobil: 0744977850

 

CONTACT – AMERICA DE NORDTERMOCASA CORPORATION LTD16113 WINDHAM ROAD , CALIFORNIA 92503 USATEL: 001 951 785 1085E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Write comment (0 Comments)

 

 POMPE DE CALDURA - INTRODUCERE
Resursele limitate de combustibili si orientarea la nivel mondial catre protectia mediului sunt aspecte care au atras atentia asupra posibilitatii utilizarii surselor de energie regenerabila. Astazi, aceste pompe de caldura reprezinta echipamente de incalzire sigure, eficiente si inovative, cu functionare economica din punct de vedere al consumului de energie electrica.
Pompe de caldura - sunt echipamente care ofera premisele tehnice necesare pentru a folosi eficient energia solara acumulata in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica, pentru incalzirea sau racirea incintelor si pentru preparare de apa calda menajera.
Pompa de caldura obtine aproximativ trei sferturi din energia necesara din mediul inconjurator, iar pentru restul, pompa de caldura utilizeaza ca energie de actionare curentul electric.
Pompele de caldura moderne ofera posibilitati tehnice efective pentru reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2. La modernizarea cladirilor vechi, precum si la cladirile noi, pompa de caldura reprezinta o buna alternativa.
Acest articol trateaza principiile de baza ale tehnologiei pompelor de caldura, principalele variante tehnice si ilustreaza cele mai importante aspecte ale aplicatiilor care integreaza aceste echipamente.
 DE CE O POMPA DE CALDURA?

 1. Motivatia economica
1.1 Costuri de exploatare reduse
-In functie de tipul pompei de caldura, pana la 3/4 din energia de incalzire se pot obtine din mediu (gratuit).

-Prin intermediul unui compresor (actionat electric!) pompa de caldura crPompe de caldura - evolutie consumeste temperatura agentului termic preluat din mediu pana la temperatura necesara in sistemul de incalzire al casei.
-Cu o pompa de caldura se poate utiliza tot timpul anului energia solara acumulata in mediul ambiant!

1.2 Independenta fata de combustibilii fosili
   Sursele de energie utilizate de pompa de caldura sunt disponibile chiar la usa noastra, total independente de disponibilitatea sau
pretul combustibililor fosili.

2. Confort
   Sistemul de incalzire cu pompe de caldura ofera cel mai mare grad de confort si cea mai usoara  exploatare. Sistemul de distributie a caldurii utilizat in mod normal in combinatie cu pompele de caldura (incalzire in pardoseala, pereti, sisteme de incalzire de joasa temperatura) garanteaza un climat confortabil si sanatos.
   Modelele de pompe de caldura reversibile (apa-apa sau sol-apa) pot asigura si necesarul de racire pe timp de vara.
   Sistemele cu pompa de caldura sunt in general foarte silentioase, complet automatizate si nu necesita operatii periodice de intretinere.
   Nu este nevoie de un depozit pentru combustibil, nu sunt necesare eliminarea cenusii si curatarea cosului de fum.

3.Siguranta pentru viitor
   Alegerea unui sistem de incalzire este o decizie pentru multi ani. Pompele de caldura reprezinta cea mai moderna tehnologie de incalzire disponibila la ora actuala.
   Astazi, pompele de caldura nu inlocuiesc numai sistemele de incalzire cu lemn, combustibil lichid sau carbune, ci din ce in ce mai des si sistemele care utilizeaza gaz natural.
   In plus, exista intrebarea : ne vom putea permite costurile cu sistemul de incalzire si peste 20 de ani?
   Cu fiecare crestere a preturilor combustibilor fosili, costul incalzirii cu pompe de caldura devine mai avantajos comparativ cu incalzirea cu gaz, combustibili lichid sau peleti.
Independent de cresterea pretului energiei electrice cu o pompa de caldura 3/4 din energia consumata este si ramane gratuita.

4.Functionare sigura
   Pompele de caldura produc energie termica prin intermediul unui ciclu termodinamic, fara ardere de combustibil.
   Acest aspect reduce considerabil riscul de accidente! Mai mult, pompele de caldura  functioneaza cu agenti frigorifici neinflamabili.

5.Ideale atat pentru cladiri noi si pentru reabilitarea cladirilor existente
   Pompele de caldura pot fi utilizate pentru incalzirea si racirea cladirilor noi si a constructiilor cu un consum redus de energie (acolo unde majoritatea sistemelor conventionale nu sunt disponibile sau nu sunt convenabil de implementat tehnic sau economic datorita puterilor termice mici) .
   De asemenea, acolo unde exista deja un sistem modern de incalzire care utilizeaza combustibili fosili si se doreste o reducere a costurilor, pompele de caldura pot fi utilizate ca sisteme aditionale de incalzire (functionare in regim bivalent).
Pompe de caldura - energie fara poluanti
6.Functii multiple
   Pompele de caldura pot furniza incalzire pe toata perioada sezonului rece, racire pe toata durata sezonului cald (cu mici modificari) si apa calda menajera pe toata perioada anului.

7. Ecologice
   Arderea combustibililor fosili pentru incalzirea locuintelor si birourilor  reprezinta astazi una dintre cele mai mari surse de producere a CO2. Pompele de caldura produc  energie termica  fara poluanti utilizand energie din mediul inconjurator.

 CUM FUNCTIONEAZA O POMPA DE CALDURA?
   Functionarea unei pompe de caldura - un principiu simplu, cu rezultate exceptionale
   Indiferent de tipul lor, aceste pompe de caldura pot fi privite ca echipamente care cresc temperatura unui mediu de lucru utilizand o cantitate de energie
Pompe de caldura - functionare aditionala, pentru a produce energie utila.
   Modul de functionare al unei pompe de caldura este in principiu identic cu al unui echipament pe care il utilizam in fiecare zi : frigiderul.
   Aceeasi tehnica, numai cu utilizare inversata; in cazul frigiderului, agentul de racire preia caldura din alimente si o cedeaza mediului inconjurator. Pompa de caldura preia caldura din mediul inconjurator (sol, apa
sau aer) si o cedeaza sistemului de incalzire sub forma de energie termica.
 POMPE DE CALDURA - PRINCIPALE COMPONENTE
 1. Vaporizatorul - preluarea caldurii din mediul inconjurator (sol,apa,aer)Pompe de caldura - vaporizator
   In vaporizator se afla un agent de lucru lichid la presiune scazuta (agent frigorific). Acesta este o substanta care are o temperatura de fierbere redusa. Temperatura sursei (solul, apa sau aerul) este mai ridicata decat temperatura de fierbere corespunzatoare presiunii agentului frigorific. Aceasta diferenta de temperatura conduce la transmiterea caldurii din mediu agentului de lucru, iar acesta fierbe si vaporizeaza. Caldura necesara vaporizarii acestuia provine de la sursa de caldura externa (sol, apa, aer).

2. Compresorul - cresterea temperaturii
   Vaporii rezultati din agentul de lucru sunt aspirati continuu din vaporizator de catre compresor. Agentul frigorific este comprimat pana la atingerea  temperaturii necesare pentru incalzire si preparare a apei calde menajere.
   Procesul de comprimare este esential pentru eficienta unei pompe de caldura.
   Pentru toata gama de pompe de caldura sunt utilizate compresoare Compliant Scroll; acestea constau in doua spirale (una fixa si una mobila) care comprima continuu agentul de lucru.
Compresoarele Compliant sunt complet ermetice, au o durata de viata mult mai mare si sunt mai silentioase fata de modelul cu piston utilizat in trecut la pompele de caldura.

3. Condensatorul
- Transferul de caldura catre instalatia de incalzire Vaporii agentului de lucru (agent frigorific) ajung in condensatorul pompei de caldura, care este inconjurat de agent termic. Temperatura agentului termic este mai redusa decat temperatura de condensare a agentului de lucru, astfel incat vaporii se racesc si condenseaza.
   Energia (caldura) preluata de vaporizator plus caldura generata in timpul procesului de comprimare (in compresor) se elibereaza in condensator si se transfera agentului termic sub forma de energie utila pentru incalzire.

4. Ventilul de expansiune - circuitul se inchide
   Agentul de lucru este ulterior returnat in vaporizator, printr-un ventil de expansiune. Astfel, agentul de lucru trece de la presiunea ridicata a condensatorului la presiunea redusa a vaporizatorului. La intrarea in vaporizator se ating din valorile initial ale presiunii si temperaturii. Circuitul este astfel inchis.
 DE UNDE LUAM CALDURA?

   Solul, apa si aerul sunt elemente disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura.
   In fiecare caz in parte, cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de
Pompe de caldura - surse de caldura circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.
   Pentru utilizarea lor practica , sursele de energie trebuie sa indeplineasca cateva conditii:.

 • disponibilitate in cantitate suficienta
 • capacitate de acumulare cat mai mare
 • nivel de temperatura cat mai ridicat
 • regenerare suficienta
 • captare economica

Solul

   Pompe de caldura - variatie temperaturaSolul are proprietatea ca poate acumula si mentine enegia solara pe o perioada mai mare de timp, ceea ce conduce la un nivel de temperatura aproximativ constant pe durata intregului an si astfel la o functionare a pompelor de caldura cu un coeficient de performanta ridicat.
   Temperatura in sol se situeaza intre 7 si 13°C pe toata durata unui an (la o adancime de 2 m).
Caldura preluata din mediul ambiant este transmisa vaporizatorului pompei de caldura sol-apa printr-un  amestec apa-agent de protectie la inghet (apa sarata); punctul de inghet al acestei solutii este de aproximativ -15°C.
   Caldura acumulata in sol se preia prin schimbatoare de caldura montate orizontal-numite si colectori pentru sol- sau prin schimbatoare de caldura montate vertical- sonde pentru sol.

Colectori amplasati in sol - colectori orizontali
   Preluarea caldurii din sol se face prin intermediul tuburilor din material plastic - polietilena montate in sol pe o suprafata mare.Pompe de caldura - colectori
   Tuburile se amplaseaza paralel, in sol, la o adancime de 1.2 pana la 1.5 m si in functie de diametrul tubului, la o distanta de cca. 0,3 pana la 0,7 m, astfel incat pe fiecare metru patrat de suprafata de captare sa fie montat cca. 1,43 pana la 2 m de tub.
   Cantitatea de caldura care se poate utiliza si prin urmare marimea suprafetei necesare depind  foarte mult de calitatea solului. Referitor la acest aspect, marimile determinante sunt: in primul rand cantitatea de apa din sol, cantitatile de componente minerale si marimea porilor umpluti cu aer. Capacitatea de acumulare si conductibilitatea termica sunt cu atat mai mari cu cat solul este umectat cu apa si cu cat cantitatea de componente minerale este mai ridicata, iar numarul de pori este mai redus.
   Valorile puterii specifice de extractie pentru sol se incadreaza intre 10 si 35 W/m2.
   In cazul utilizarii colectorilor orizontali, in jurul tuburilor nu trebuie sadite plante cu radacini foarte adanci. Regenerarea solului se realizeaza deja incepand cu a doua jumatate a sezonului de incalzire prin radiatie solara si precipitatii mai abundente, astfel incat este necesar sa se poate asigura faptul ca pentru sezonul urmator "acumulatorul" sol este pregatit din nou pentru incalzire.

Sonde pentru sol
 Pompe de caldura - sonde de sol  Datorita suprafetelor mari de teren necesare pentru montarea colectorilor orizontali, uneori este dificila realizarea  sistemului din motive de spatiu.
   Pentru suprafete de teren mici, sondele pentru sol reprezinta o alternativa la colectorul amplasat orizontal in sol. Acestea se pot introduce la adancimi de 50 pana la 150 m.
   Sondele sunt fabricate de obicei din tuburi de polietilena si de obicei se monteaza patru tuburi paralele (sonda cu tub dublu cu profil U).
   Amestecul apa-agent de protectie la inghet curge pana la nivelul cel mai de jos prin doua tuburi si revine la vaporizatorul pompei de caldura prin celelalte doua. Astfel se preia cadura din sol, pe toata lungimea tuburilor. Spatiile dintre tuburi si sol trebuie umplute cu un material cu o conductivitate termica buna (bentonita).
   Puterea de extractie difera foarte mult, intre 20 si 100 W/m lungime de sonda.

Apa freatica
   Apa freatica este, de asemenea, un bun acumulator pentru energia solara. Chiar si in zilele mai reci de iarna are o temperatura intre 7 si 12°C.
   Insa, apa freatica nu este disponibila in cantitati suficiente si la o calitate corespunzatoare in toate zonele.
   Pentru utilizarea caldurii trebuie realizate doua puturi: unul aspirant si unul absorbant (drenant); intre acestea trebuie prevazuta o distanta de minim 5 metri, iar amplasarea trebuie aleasa astfel incat sensul de curgere a apei sa fie dinspre putul aspirant catre cel absorbant.
   Apa din lacuri si rauri este de asemenea indicata pentru utilizarea ca sursa de caldura, deoarece si acestea se comporta ca un acumulator de caldura.

Aerul
   Aerul reprezinta cea mai ieftina optiune la utilizarea ca sursa pentru o pompa de caldura.
Pompele de caldura aer - apa utilizeaza ca sursa de caldura aerul exterior, care este dirijat prin canale de aer, de catre un ventilator incorporat in aparat, catre vaporizator, care extrage caldura din aer.    

Caldura reziduala
   Dintre sursele care pot fi utilizate cu o pompa de caldura, caldura reziduala este cea mai eficienta, asigurand obtinerea celor mai ridicati parametri de performanta. Are insa dezavantajul unei disponibilitati foarte limitate.

POMPE DE CALDURA - DENUMIRI
   Pompe de caldura - denumiriDenumirea unei pompe de caldura este data de mediul de lucru pe circuitul primar si secundar.
   Prin circuit primar intelegem aici sursa de caldura (aer,sol,apa), iar circuitul secundar este instalatia de incalzire.
   *Pompele de caldura sol-apa pot fi intalnite si sub denumirea "pompe de caldura apa sarata-apa". Aceasta denumire vine de la mediul utilizat pe circuitul primar (sursa) pentru transferul termic; pentru aceasta se utilizeaza un amestec de apa si agent antiinghet (tyfocor), denumit "brine" in limba engleza sau "sole" in limba germana.
POMPE DE CALDURA - REGIMURI DE FUNCTIONARE
   Regimul de functionare al pompelor de caldura se adapteaza sistemului de incalzire existent in cladire, in cazul cladirilor mai vechi, pentru care se fac modernizari.
   In acest caz, trebuie tinut cont de temperatura maxima pe care o pot realiza pe tur pompele de caldura (intre 55 si 65°C ).
   Pentru sisteme deja dimensionate peste acest nivel de temperatura pompele de caldura pot functiona numai impreuna cu un alt generator de caldura. La cladirile noi se poate alege sistemul de distributie a caldurii. In acest caz, se va alege, luand in considerare parametrii anuali de temperatura exterioara cei mai ridicati, un sistem de incalzire cu o temperatura maxima pe tur de 35°C (incalzire in pardoseala, pereti,etc).
Pompe de caldura - sursa de caldura
Din punct de vedere tehnic se pot diferentia urmatoarele regimuri de functionare:
 • Regimul de functionare monovalent - pompa de caldura trebuie sa asigure ca unic generator de caldura intregul necesar de incalzire al cladirii.
 • Regimul de functionare monoenergetic - pompa de caldura este utilizata in combinatie cu un alt sistem de incalzire care functioneaza cu energie electrica.
 • Regimul de functionare bivalent - pompa de caldura este utilizata in combinatie cu o alta sursa de caldura care functioneaza cu combustibil solid, lichid sau gazos.
POMPE DE CALDURA - FACTORI DE PERFORMANTA
   Pentru evaluarea unei pompe de caldura sau a unui sistem complet cu pompa de caldura, cei mai importanti factori sunt coeficientul de performanta si factorul anual de performanta.

Coeficientul de performanta si factorul anual de performanta

   Raportul dintre energia termica utilizabila si energia electrica de actionare preluata de compresor se numeste "indice de putere momentan" sau "coeficient de performanta".

Pompa de caldura - coeficient de performanta

Coeficient de performanta (COP) = specificata de producator, valoare de laborator
Factorul de performanta anual (FPA) = raportul dintre caldura extrasa in cursul unui an si energia  totala consumata intr-un an
   In general coeficientul de performanta creste pe masura ce diferenta de temperatura dintre sursa si sistemul de incalzire scade.

Pompe de caldura - grafic coeficient de performanta


Formula empirica:
 • Cresterea cu un grad a temperaturii in circuitul de incalzire duce la scaderea COP-ului cu 2.5%
 • Cresterea cu un grad a temperaturii sursei duce la cresterea COP-ului cu 2.7%.
Write comment (0 Comments)

Cum alegem un sistem de panouri solare potrivit?

Care sunt criteriile dupa care sa ma orientez in alegerea celei mai bune solutii? Nu am pregatire in domeniu dar doresc acum sa fac o investitie intr-un sistem de energie alternativa bazat pe energia solara. Cine ma poate consilia profesionist? Pot eu ca amator in domeniu sa fac o alegere astazi pe care sa n-o regret mai tarziu?

Sunt cateva intrebari care va fac pe dumneavoastra sa apeleati la noi si sa cereti sfaturi despre un domeniu nou in care inclusiv firmele specializate mai au inca multe de invatat.

Recomandari concrete:

 

Din start trebuie sa stim ce dorim:

 

1. panouri solare pentru apa calda menajera sau/si 2. panouri solare pentru aport la incalzire si ACM (apa calda menajera)?

 

Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gandim daca avem nevoie de el doar pe perioada 1a. primavara - toamna sau pe 1b. intreaga perioada a anului? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante sau in functie de  pret.

Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut iar in timp (ani) un randament din ce in ce mai redus.

Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor.

Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul zilnic de apa calda.

 

2. Daca dorim un sistem de panouri solare care sa ne ajute la incalzire si sa produca si ACM trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului. Aici deja lucrurile se complica si apar variabile cum ar fi: ce suprafata are casa? cu ce si cum o incalzim in prezent? cum putem sti concret ce aport solar avem pe timp de iarna? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe langa "vorbe" sa existe concret o evaluare anticipata a energiei economisite pe timp de iarna.

 

Atentie! Doua case au INTOTDEAUNA diferit randamentul solar ca aport la incalzire,NICIODATA la fel, in functie de particularitatile lor specifice.

Acest aport poate fi de la cca 5% pana chiar la peste 50% in timpul sezonului rece.

Mai apar si alte elemente pe parcurs: tuburi vidate sau panouri solare plane/plate? pe timp de vara ce fac cu apa calda in exces? pot incalzi piscina cu panourile solare termice? pot completa sistemul in timp?

 

Este necesara consultanta de specialitate in alegerea unui sistem solar optim pentru fiecare cerinta in parte. "De unul singur" o putem face numai alocand timp, studiu si investitie in pregatire specializata, cat si avand acces la informatii la care numai firmele de profil pot avea acces prin natura obiectului specific de activitate, precum si a relatiei comerciale avute cu producatorii cu experienta din vestul Europei.

Tinand cont de cateva criterii clare putem sa ne folosim de energia solara in avantajul nostru fara experiente neplacute pe banii nostrii.

Write comment (0 Comments)

 
Pompa de caldura foloseste energia din Natura in mod gratuit, fara emisii de CO2, fara combustibili precum lemnul, gazul sau motorina. Alege sa te incalzesti inteligent.​​​ 
 
Stiati ca​?
Locuinta dumneavoastra acumuleaza energie termica (peretii, podeaua, mobila, etc) toate acumuleaza caldura sau racoare pe care o elibereaza treptat in aer. De aceea este absolut important ca aceasta inertie termica sa fie constanta indiferent de temperatura exterioara. Practic pentru a va putea simti “calzi” intr-o locuinta, trebuie ca peretii, podeaua, mobila, etc, sa acumuleze caldura in mod constant de la instalatia termica, acest lucru o face cel mai eficient pompa de caldura.​​​
Pompa de caldura extrage iarna caldura din pamant, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat In interior, agentul frigorific se incalzeste la o temperatutra si mai ridicata. Ulterior, acesta raspandeste caldura In interiorul locuintei. Vara, ciclul se inverseaza iar locuinta este racita. Inima pompei de caldura este compresorul. Eficienta pompei este masurata de indicele COP, care trebuie sa fie cat mai mare.​
 
Haideti sa ne gandim pentru inceput la cazanele pe lemne, peleti sau brichete unde trebuie sa avem in vedere o multime de lucruri: taierea lemnelor, depozitarea acestora, alimentarea constanta a cazanului, curatarea si indepartarea cenusei, curatarea cosului de fum.
 
Cu ajutorul pompei de caldura, putem scapa de toate aceste probleme. Pentru a functiona, trebuie doar sa racordam pompa de caldura la reteaua electrica. 
 
In cazul in care doriti informatii suplimentare, referitoare la panorile solare termice, va rugam sa ne contactati 
Write comment (0 Comments)

Azi raspund la intrebariile voastre. 
 
”Am hotarat sa imi cumpar panou solar! Ce fac mai deprte?” O intrebare care a venit pe formularul nostru de contact a acestui site. 
 
Iar pentru a raspunde la aceasta intrebare, vreau mai intai sa prezint cateva avantaje pentru persoanele care au cumparat deja un panou solar
 
Aceste sunt:

 

 1. asigură un grad ridicat de captare a energiei solare
 2. produc energie la înalte strandarde
 3. energia solară este gratuită, autonomă, inepuizabilă și ecologică
 4. nu consumă nici un fel de combustibil
 5. grad de poluare zero
 6. prelungesc viața sistemului de încălzire existent al locuinței
 7. paourile solare termice asigură apă caldă utilitară pe tot parcursul anului (iarna în combinație cu altă sursă)
 8. panourile fotovoltaice reduc costurile cu energia consumată cu aproximativ 65%
 9. reduc costurile facturilor la gaz și/sau electricitate
 10. costuri scăzute în comparație cu cele ale utilizării energiei conveționale
 11. costuri minime de instalare, menținere și întreținere 
 12. amortizare rapidă a investiției
 13. ușor de montat
 14. pot fi amplasate pe acoperișul clădirilor, precum și pe teren
 15. sunt detașabile (pot fi mutate în alte locuri)
 16. siguranță ridicată la instalare, menținere și întreținere
 17. au o durată de viață lungă (între 25 și 30 de ani, în funcție de model și cât de bine sunt întreținute)
 18. contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii energetice
Ele pot fii mult mai multe, dar am incercat sa fiu cat mai pe scurt. Astfel, în ceea ce privește protejarea naturii, panourile solare prezintă următoarele avantaje, descoperite de catre noi prin mai multe studii creeate/concepute de catre noi - vom aborda un alt subiect pe aceasta tema:
 • nu consumă combustibil
 • nu poluează aerul (reduce emisiile de dioxid de carbon, metan, monoxid de azot etc.)
 • reduc arderea cărbunelui în centralele electrice
 • reduc consumul de energie nucleară (previn astfel scurgerea de substanțe radioactive)
 • contribuie la combaterea încălzirii globale
In cazul in care doriti informatii suplimentare, referitoare la panorile solare termice, va rugam sa ne contactati 
Write comment (0 Comments)

Datorita unui numar mare de soclitari, pe care le-am primit pe email sau la targuri, am hotarat sa va raspuns prin acest articol la noi pe blog. Voi incerca sa raspuns cat mai pe scurt. Astept intrebarile voastre prin comentariu la acest post pe blog. 
 
1. panouri solare pentru apa calda menajera sau/si 2. panouri solare pentru aport la incalzire si ACM (apa calda menajera)?
 
Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gandim daca avem nevoie de el doar pe perioada 1a primavara - toamna sau pe 1b. intreaga perioada a anului? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante sau in functie de  pret (pretul nu este intodeauna un factor de decizie cand alegem o pompa de apa sau un panou solar pentru locuinta noastra). Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut iar in timp (ani sau luni) un randament din ce in ce mai redus. Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult, cat se va permiteti acest produs) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor, nu ca in cazul in care ati cumpara un panou solar sau o pompa de apa eftina. Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul zilnic de apa calda. Daca tot am ajuns cu aceste explicatii, tu ce ai alege un panou solar eftin cu o durata de viata mai scurta, sau un panou solar/pompa de apa ceva mai scump (cat sa iti permiti sau in rate), avand o durata mai mare de viata? Astept raspunsul vostru legat de pompa de apa/panouri solare. 
 
2. In general daca dorim un sistem de panouri solare sau pompa de apa care sa ne ajute la incalzire si sa produca inacelasi timp apa calda sau caldura ACM trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului, nu mai putin de un an de zile. Aici deja lucrurile se complica si apar variabile cum ar fi: ce suprafata are casa? cu ce si cum o incalzim in prezent? cum putem sti concret ce aport solar avem pe timp de iarna? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe langa "vorbe" sa existe concret o evaluare anticipata a energiei economisite pe timp de iarna.
Write comment (0 Comments)

In acest material, am sa scriu cateva avantaje pentru fiecare tip de produs. Mai exact, pompa de apa dar si cateva avantaje ale panourilor solare. Sper sa ajuta acest articol urcat la noi in site, in categoria blog. 
 
Pompa de caldura este un echipament care furnizeaza energie termica (caldura/frig), preluând energia acumulata în sol, în ape freatice (pompe tip apa/apa) sau din aer (pompe tip aer/apa). Pompele de caldura sunt caracterizate de un "Coeficient de performanta" (COP), care reprezinta raportul între energia livrata sistemului de încalzit si energia consumata. Coeficientul de performanta este de aproximativ 4/5,6 la pompele de caldura tip apa/apa si aprox.
 
Avantajele utilizarii pompelor de caldura pot fi rezumate astfel:
Costuri mici pentru întretinere si service (durata de viata de peste 25 ani);
- Compresor elicoidal de tip Copeland Scroll, silentios, durata de viata de peste 25 ani;
- Nivel de zgomot foarte mic;
- Nu sunt poluante, utilizând numai energie electrica;
- Nu necesita investitii în camere tehnice speciale sau cosuri de fum;
- Nu exista pericol de intoxicare sau de explozie;
- Nu necesita avize sau autorizari speciale;
- Utilizeaza agenti frigorifici performanti de ultima generatie ("ozone friendly"), nepoluanti, fara impact asupra mediului.
 
Mai jos aveti o scurta lista a motivelor pentru care este posibil ca aceasta tehnologie sa vi se potriveasca, sau dimpotriva sa va faca sa va indreptati spre alta.
 
Panouri solare - avantaje
 1. ​​Consum foarte redus de energie pentru încălzire şi producerea apei calde menajere şi, prin urmare, scăderea cheltuielilor.
 2. Confort interior, graţie asigurării unei temperaturi, umidităţi şi ventilaţii potrivite.
 3. Emisii reduse de noxe, asigurând protecţia mediului înconjurător.
 4. Dacă nu sunt supuse unor intemperii excesive, durata lor de viaţă poate creşte, teoretic, până la circa 25 de ani.
 5. Daca sunt dimensionate corespunzator, amortizarea investitiei se face in 8-12 ani, perioada mai avantajoasa de exemplu, decat tinutul banilor in banca.
  ​​
Write comment (2 Comments)

In cazul in care va ganditi sa instalati un sistem de panouri solare termice, ar trebui sa va informati temeinic asupra catorva aspecte, aspecte care pot creste semnificativ randamentul investitiei dumneavoastra :
Alegerea panourilor solare termice potrivite . In functie de bugetul alocat, pozitia in care vor fi instalate, etc. , puteti alege panouri solare nepresurizate sau panouri solare de inalta performanta cu Absortie Directa.
 
 • Alegerea unui distribuitor si montator autorizat. Un aspect important al procesului de instalare a panourilor solare este reprezentat de instalarea corecta a sistemului. Alegand sa colaborati cu un distribuitor autorizat beneficiate atat de consultanta de specialitate, cat si de o instalare corecta, in conformitate cu cerintele producatorului. De cele mai multe ori, alegerea de a instala panourile solare cu persoane neautorizate se soldeaza cu un esec, prin aceasta intelegand deteriorarea unor parti component a sistemului si o functionare necorespunzatoare a acestuia. Sunt cazuri in care producatorul conditioneaza acordarea garantiei de montajul panourilor solare cu un instalator autorizat.

Write comment (1 Comment)

 

Inventatorul orădean, Adrian Farcaș, multipremiat la Timișoara

rii

Inventatorul orădean, Adrian Farcaș, multipremiat la Timișoara
Schimbătorul de căldură brevetat de Adrian Farcaș a obținut patru premii la Salonul Internațional de Invenții și Inovații de la Timișoara.
 

 

Marele premiu al salonului, Medalia de aur, Premiul de excelență (din partea Univesității Politehnica București) și Premiul special (din partea Univesității Regele Mihai din Timișoara). Acestea sunt premiile obținute de inventatorul orădean, Ciprian Adrian Farcaș, la cea de-a III-a ediție a Salonului Internațional de Invenții și Inovații “Traian Vuia”. Evenimentul s-a desfășurat la Casa Tineretului din Timișoara în perioada 07-09.06.2017.

 

Write comment (0 Comments)