Skip to main content

Cum aleg panoul solar

Termocasa

Cum alegem un sistem de panouri solare potrivit?

Care sunt criteriile după care să mă orientez în alegerea celei mai bune soluţii? Nu am pregătire în domeniu dar doresc acum să fac o investiţie într-un sistem de energie alternativă bazat pe energia solară. Cine mă poate consilia profesionist? Pot eu ca amator în domeniu să fac o alegere astăzi pe care sa n-o regret mai târziu?

Sunt câteva întrebări care vă fac pe dumneavoastră să apelaţi la noi şi să cereţi sfaturi despre un domeniu nou în care inclusiv firmele specializate mai au încă multe de învăţat.

Recomandări concrete

Din start trebuie să ştim ce dorim:

Panouri solare pentru apă caldă menajeră sau/şi panouri solare pentru aport la încălzire şi ACM (apă caldă menajeră)?

1. Dacă dorim un sistem de panouri solare numai pentru apă caldă menajeră trebuie să ne gândim dacă avem nevoie de el doar pe perioada primavară – toamnă sau pe întreaga perioadă a anului. Acest aspect lămurit, vom căuta un sistem în funcţie de performanţe sau în funcţie de preţ.

Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de început relativ scăzut, iar în timp (ani) un randament din ce în ce mai redus.

Un sistem solar perfomant este mai scump iniţial (nu cu foarte mult) dar confortabil ca performanţe/service odată cu trecerea anilor.

Alegerea în acest caz este relativ uşoară pentru că producătorii de panouri solare au deja predefinite modele în funcţie de capacităţile de stocare ale apei, tocmai pentru a facilita alegerea de către consumatori a sistemului potrivit în funcţie de necesarul zilnic de apă caldă.

2. Dacă dorim un sistem de panouri solare care să ne ajute la încălzire şi să producă şi ACM trebuie ştiut că va fi din start numai pe toata perioada anului. Aici deja lucrurile se complică şi apar variabile cum ar fi: ce suprafaţă are casa; cu ce şi cum o încălzim în prezent; cum putem şti concret ce aport solar avem pe timp de iarnă. Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe lângă „vorbe” să existe concret o evaluare anticipată a energiei economisite pe timp de iarnă.

Atentie! Două case au ÎNTOTDEAUNA diferit randamentul solar ca aport la încălzire, NICIODATĂ la fel, în funcţie de particularităţile lor specifice.

Acest aport poate fi de la cca. 5% până chiar la peste 50% în timpul sezonului rece.

Mai apar şi alte elemente pe parcurs: tuburi vidate sau panouri solare plane/plate pe timp de vară; ce fac cu apa caldă în exces; pot încălzi piscina cu panourile solare termice; pot completa sistemul în timp?

Este necesară consultanţa de specialitate în alegerea unui sistem solar optim pentru fiecare cerinţă în parte. „De unul singur” o putem face numai alocând timp, studiu şi investiţie în pregătire specializată, cât şi având acces la informaţii la care numai firmele de profil pot avea acces prin natura obiectului specific de activitate, precum şi a relaţiei comerciale avute cu producătorii cu experienţă din vestul Europei.

Ţinând cont de câteva criterii clare putem să ne folosim de energia solară în avantajul nostru fără experienţe neplăcute pe banii noştrii.© Termocasa. Toate drepturile rezervate.
Proudly powered by Perpetuum Mobile.