Skip to main content

Cum alegem un panou solar, dar o pompă de apă?

Termocasa

Datorită unui număr mare de solicitări, pe care le-am primit pe e-mail sau la târguri, am hotărât să vă răspund prin acest articol. Voi încerca să răspund cât mai pe scurt.

Aştept întrebările voastre pe e-mail la adresa contact@termocasa.ro.

1. Panouri solare pentru apă caldă menajeră sau/şi Panouri solare pentru aport la încălzire şi ACM (apă caldă menajeră)?

Dacă dorim un sistem de panouri solare numai pentru apă caldă menajeră trebuie să ne gândim dacă avem nevoie de el doar pe perioada (a) primavară – toamnă sau (b) pe întreaga perioadă a anului? Acest aspect lămurit, vom căuta un sistem în funcţie de performanţe sau în funcţie de preţ (preţul nu este întodeauna un factor de decizie când alegem o pompă de apă sau un panou solar pentru locuinţa noastră). Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de început relativ scăzut, iar în timp (ani sau luni) un randament din ce în ce mai redus. Un sistem solar perfomant este mai scump iniţial (nu cu foarte mult, cât să vă permiteţi acest produs) dar confortabil ca performanţe/service odată cu trecerea anilor, nu ca în cazul în care aţi cumpăra un panou solar sau o pompă de apă ieftină. Alegerea în acest caz este relativ uşoară pentru că producătorii de panouri solare au deja predefinite modele în funcţie de capacităţile de stocare ale apei, tocmai pentru a facilita alegerea de către consumatori a sistemului potrivit în funcţie de necesarul zilnic de apă caldă. Dacă tot am ajuns la aceste explicaţii, tu ce ai alege: un panou solar ieftin cu o durată de viaţă mai scurtă, sau un panou solar/pompă de apă ceva mai scump (cât să îţi permiţi plata integrală sau în rate) având o durată mai mare de viaţă? Aştept răspunsul vostru legat de pompa de apă/panouri solare.

2. În general, dacă dorim un sistem de panouri solare sau pompă de apă care să ne ajute la încălzire şi să producă în acelaşi timp apă caldă sau căldură, ACM, trebuie ştiut că va fi din start numai pe toată perioada anului, nu mai puţin de un an de zile. Aici deja lucrurile se complică şi apar variabile cum ar fi: ce suprafaţă are casa, cu ce şi cum o încălzim în prezent, cum putem şti concret ce aport solar avem pe timp de iarnă? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe lângă „vorbe” să existe concret o evaluare anticipată a energiei economisite pe timp de iarnă.© Termocasa. Toate drepturile rezervate.
Proudly powered by Perpetuum Mobile.