Skip to main content

Cum alegem un sistem termic de panouri solare

Termocasa

În cazul în care vă gândiţi să instalaţi un sistem de panouri solare termice, ar trebui să vă informaţi temeinic asupra câtorva aspecte, aspecte care pot creşte semnificativ randamentul investiţiei dumneavoastră.

Alegerea panourilor solare termice potrivite

În funcţie de bugetul alocat, poziţia în care vor fi instalate, etc., puteţi alege panouri solare nepresurizate sau panouri solare de înaltă performanţă cu Absorţie Directă.

  • Alegerea unui distribuitor si montator autorizat. Un aspect important al procesului de instalare a panourilor solare este reprezentat de instalarea corectă a sistemului. Alegând să colaboraţi cu un distribuitor autorizat, beneficiaţi atât de consultanţă de specialitate, cât şi de o instalare corectă, în conformitate cu cerinţele producătorului. De cele mai multe ori, alegerea de a instala panourile solare cu persoane neautorizate se soldeaza cu un eşec, prin aceasta înţelegând deteriorarea unor părţi componente ale sistemului şi o funcţionare necorespunzătoare a acestuia. Sunt cazuri în care producătorul condiţionează acordarea garanţiei de montajul panourilor solare cu un instalator autorizat.
  • Alegerea pozitiei potrivite. În general panourile solare termice se instalează pe acoperiş deoarece randamentul acestora este mai mare (datorită expunerii la lumina solară pe o perioadă mai mare din zi). Montajul se realizează cu ajutorul unor suporţi metalici care se fixează pe învelitoarea casei (ţiglă metalică, ţiglă ceramică sau de beton, tablă plană, şindrilă bituminoasă, etc.). Deoarece, indiferent de sistemul ales (panouri solare presurizate sau panouri solare nepresurizate) este necesar să efectuaţi lucrări periodice de mentenanţă (schimbarea anodului de magneziu, a supapei de protecţie la presiune şi temperatură, golirea pe timp de iarnă a panourilor solare nepresurizate, etc.), vă recomandăm instalarea unei ferestre de mansarda VELUX, fereastră care să vă permită accesul uşor pe acoperiş. Alegerea corectă a poziţiei panourilor solare poate creşte semnificativ randamentul investiţiei dumneavoastră.
  • Mentenanţa panourilor solare. Pentru o funcţionare corectă şi eficientă a panourilor solare este necesar ca periodic să efectuaţi lucrări de întreţinere a sistemului:
  1. curăţarea de praf a panourilor (astfel încât acestea să absoarbă mai bine lumina solară)
  2. verificarea cantităţii şi calităţii antigelului solar în funcţie de nivel sau presiune.
  3. în cazul panourilor solare presurizate se schimbă anodul de magneziu şi supapa de protecţie la temperatură şi presiune în cazul în care este necesar.
  4. în cazul în care deţineţi Panouri solare nepresurizate, acestea trebuiesc golite pe perioada iernii şi alimentate cu apă fără impurităţi sau calcar.

În cazul în care doriţi informaţii suplimentare referitoare la panorile solare termice, vă rugăm să ne contactaţi.© Termocasa. Toate drepturile rezervate.
Proudly powered by Perpetuum Mobile.