Skip to main content

Manual tehnic – pompă de căldură monobloc aer – apă

Termocasa

MANUAL TEHNIC de instalare şi întreţinere

POMPA DE CĂLDURĂ MONOBLOC AER-APĂ

MODEL TERMOCASA TMC MA9 HYPER-JET

pompa monobloc aer-apa Termocasa

Felicitări!

Sunteţi posesorul unei pompe de căldură TMC HYPER-JET. În acest manual puteti să vă informaţi despre cum să folosiţi această pompă de căldură.

Păstrati acest manual deoarece cuprinde instrucţiunile de instalare şi întretinere. Acest produs este conceput pentru a funcţiona pe o perioadă îndelungată de timp. Pentru a folosi şi menţine în condiţii optime de funcţionare a produsului este necesară păstrarea manualului.

ATENȚIE !!!

LA PUNEREA ÎN FUNCȚIUNE A POMPEI DE CĂLDURĂ SĂ AVEŢI DISPONIBIL LA DUMNEAVOASTRĂ UN APARAT PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII ELECTRICE ȘI UN TERMOMETRU NON-CONTACT.

De ce să alegem pompele produse de compania TERMOCASA?

 • Pompele de căldură TERMOCASA înglobează tehnologii şi materiale inventate şi brevetate în România de către ingineri români;
 • Pompele de căldură TERMOCASA beneficiază de termene de garanţie foarte mari şi service ultra-rapid datorită fiabilităţii crescute şi atenţiei faţă de client;
 • Pompele de căldură TERMOCASA beneficiază de cele mai performante schimbătoare de căldură flexibile ULTRAFLEX de pe piaţă – inventate în România;
 • Pompele de căldură TERMOCASA au performanţe greu de egalat chiar şi de cele mai consacrate mărci de pompe de căldură.
Date tehniceTMC MA9 Hyper-Jet
Putere nominală intrare kw/h0,16 – 3,1
Putere de încălzire kw/h1,6 – 8,8
Temperatura minimă (°C) de funcţionare-30
Coeficient performanţă compresor max SCOP5.1
Nivel zgomot (decibeli)<60
CompresorFull DC Inverter
Sursa de alimentare V/Hz230/50
Refrigerant (aditivat opţional)R32
Schimbător de căldura Ultraflex (galvanic opţional)Ţeavă în ţeavă
Protecţie presiuneHP / LP
Control prin internet sau radioOpţional
Greutate transport Kg59
Unitate internă dimensiuni/gabarit cm (fără conexiuni spate)H90-L90-A36

Protecţia mediului reprezintă o prioritate pentru grupul TERMOCASA.

Calitatea produselor, eficienţa și protecţia mediului, toate acestea sunt pentru noi obiective la fel de importante. Sunt respectate cu stricteţe legile și prevederile referitoare la protecţia mediului.

Folosim pentru protecţia mediului cele mai bune tehnici și materiale, luând totodată în considerare și punctele de vedere economice.

O pompă de căldură uşor de utilizat

Pompa de căldură TMC HYPER-JET foloseşte ca sursă primară de captare a căldurii aerului, folosind energia captată pentru încălzirea imobilului dumneavoastră. Pompa de căldură poate fi conectată la sistemul de încălzire al imobilului precum şi la un boiler pentru apa caldă menajeră.

Important!

La livrarea şi instalarea produsului verificaţi cu atenţie următoarele puncte importante:

 • Pompa de căldură TMC HYPER-JET trebuie aşezată şi transportată în poziţie verticală;
 • Verificaţi produsul dacă a fost sau nu lovit pe durata transportului;
 • În cazul în care se observă lovituri raportaţi-le transportatorului şi furnizorului;
 • Asezaţi pompa de căldură TMC HYPER-JET pe o suprafaţă dreaptă din beton sau alte materiale rigide, ori pe un suport fixat pe perete.

Transportul

 • Produsul trebuie transportat şi depozitat în poziţie verticală.
 • Pentru a evita lovirea în timpul transportului, nu despachetaţi produsul până când acesta nu ajunge în camera şi în locul în care doriţi să-l montaţi.
 • Pompa de căldură poate fi manevrată cu ajutorul motostivuitorului sau manual, cu atenţie deosebită.

Despachetarea

 • Despachetaţi pompa de căldură abia după ce aţi adus-o aproape de zona în care va fi montată. Verificaţi dacă produsul a fost lovit în timpul transportului. Raportaţi eventualele uzuri provocate în urma transportului furnizorului contractat.

Instrucţiuni de siguranţă

Aceste instrucţiuni trebuie citite înainte de a manevra, instala şi utiliza pompa de căldură.

 • Asiguraţi-vă că produsul este deconectat de la priză înaintea oricărei intervenţii.
 • În momentul montării produsului, dacă se utilizează un dispozitiv de prindere/mutare verificaţi-l întâi să nu aibă uzură care să pună în pericol produsul sau instalatorul.
 • Nu vă postaţi sub produs cât timp acesta este suspendat.
 • Nu vă puneţi în pericol prin încercarea de demontare a carcasei produsului.
 • Nu vă puneţi în pericol prin legarea echipamentului la siguranţe electrice uzate sau dimensionate incorect.
 • Intervenţiile la panoul electric sau la circuitul de căldură trebuie efectuate numai de persoane autorizate.
 • Acest aparat este plin cu agent frigorific R32 inflamabil. Utilizarea necorespunzătoare a aparatului duce la apariţia unor riscuri de accidentări grave ale persoanelor și daune materiale, din acest motiv instalarea trebuie făcută doar de către persoane autorizate.

Opţiuni de instalare a pompei de căldură TMC HYPER-JET

 • Pompa de căldură poate fi instalată să deservească atât sistemul de climatizare încalzire/răcire al casei precum şi unul sau mai multe boilere pentru încălzirea apei calde menajere.
 • Pompa de căldură TMC HYPER JET nu are setări pe care să le facă utilizatorul ci este setată automat să răspundă necesităţilor.
 • Elementele de comandă şi control din interiorul pompei de căldură pot fi accesate doar de o persoană autorizată.
 • După ce instalatorul autorizat a finalizat montajul pompei, verificaţi împreună instalaţia. Permiteţi instalatorului să vă arate cum se efectuează pornirea şi intreţinerea pompei de căldură, pentru a putea întelege care este principiul de funcţionare.
 • Pompa de căldură se opreşte cu ajutorul termostatului montat de către instalatorul dumneavoastră la exteriorul pompei de căldură sau se deconectează de la alimentarea cu energie electrică.
 • Pompa de caldură este dotată cu un sistem de oprire a compresorului care se declanşează în cazul apariţiei unei suprasarcini electrice, iar cauza apariţiei unei astfel de erori poate fi:
  • Compresorul este suprasolicitat – Contactaţi un tehnician.
  • Compresor defect – Contactaţi un tehnician.
  • Oprit datorită suprasarcinii electrice – Contactaţi un tehnician.

Instalarea produsului

Acest capitol este dedicat celor care sunt abilitaţi pentru instalarea produsului (instalator/electrician autorizat) astfel încât pompa de căldură TMC HYPER JET să funcţioneze corespunzător la parametri ceruţi de proprietar. Utilizatorul oricum dispune în acest manual de toate informaţiile necesare pentru a putea întelege şi utiliza corect produsul achiziţionat.

Unitate exterioară

Dimensiuni: H 900mm, L 914mm, A 363mm

pompa de caldura monobloc aer apa

Racorduri electrice şi hidraulice:

pompa monobloc aer-apa Termocasa

1) Cablu comandă, 2) Cablu alimentare 230V, 3) Cablu alimentare pompă de recirculare 230V, 4) Racord refrigerant.

Vedere din spate:

pompa monobloc aer-apa Termocasa

1) Ieşire agent termic, 2) Intrare agent termic, 3) Senzor temperatură (preinstalat), 4) Racord refrigerant.

Recomandări privind instalarea produsului

Conductele de conectare trebuiesc izolate cu minim 10mm izolaţie.
La racordul (Iesire agent termic) este recomandat sa instalati un aerisitor pentru eliminarea aerului din instalatie

NU PERMITEŢI INTERFERAREA CABLULUI DE SEMNAL CU ALTE CABLURI. Utilizând bandă adezivă de vinil, fixaţi cablurile electrice şi ţevile de agent termic. NU ÎNFĂŞURAŢI CAPETELE ŢEVILOR decât după efectuarea testelor de etanşeitate la pierderi.

La montarea unităţii externe, trebuie să fiţi atenţi la trecerea ţevilor de agent termic prin gaura din perete, verificaţi dacă capetele ţevilor de agent termic sunt etanşate pentru a preveni pătrunderea murdăriei sau impurităţilor în ţevi. Treceţi încet ţevile de agent termic şi cablurile electrice prin gaura din perete.

LIMITE PRIVIND LUNGIMEA ȘI DIFERENȚA DE NIVEL A CONDUCTELOR.Lungimea conductelor dintre unitatea externă și interiorul imobilului trebuie să fie cât mai mică, crescând randamentul total al aparatului.

INSTALAREA UNITĂȚII EXTERNE

La alegerea locului de instalare a unității externe, luați în considerare următoarele:
Înainte de a începe instalarea, verificați dacă unitatea externă a fost transportată în poziție verticală. Dacă acest lucru nu a avut loc, poziționați-o corect și înainte de a o porni așteptați cel puțin două ore. Dacă este posibil, poziționați unitatea ferită de ploaie și de acțiunea directă a razelor soarelui, într-o zonă cu ventilație suficientă. Amplasați unitatea într-un punct în care nu există probleme de susținere și în care nu pot fi amplificate vibrațiile și zgomotul. Poziționați-o astfel încât zgomotul de funcționare și fluxul de aer să nu deranjeze vecinii. Poziționați-o respectând distanțele minime față de pereți, mobile sau alte obiecte care pot exista în jur (fig.6 şi fig.7). Dacă instalarea are loc la sol, evitați zonele cu risc de acumulare sau căderi de apă, de formare de șanțuri etc. În zonele cu multă zăpadă sau în care temperatura se menține sub 0°C pentru perioade lungi, instalați unitatea pe o bază din ciment de 20-30 cm, pentru a preveni acumularea zăpezii în jurul aparatului. Pe timpul iernii, pompele de căldură produc condens, care cade pe suprafața de susținere, formând depozite de apă care uneori sunt deranjante și/sau neplăcute. Instalația de climatizare nu trebuie să fie înconjurată mai mult de trei pereți, pentru a se putea asigura ventilația necesară pentru funcționarea corectă.

pompa monobloc aer-apa Termocasa
pompa monobloc aer-apa Termocasa

INSTALAREA UNITĂȚII DE EXTERIOR

Montaţi unitatea externă pe un suport rigid, pentru a preveni creşterea nivelului de zgomot şi a vibraţiilor. Să prezinte apărătoare împotriva intemperiilor, pentru protecţia împotriva luminii solare şi a ploii. Asiguraţi-vă că nu există nici un obstacol care blochează aerul refulat. Nu instalaţi lângă străzile de acces public, zone aglomerate, sau în care zgomotul de la unitate va deranja pe cei din jur sau lângă animale sau plante care ar fi afectate de aerul refulat, departe de orice sursă de gaze inflamabile. Dacă unitatea este expusă la vânt puternic: instalaţi unitatea astfel încât refularea ventilatorului să fie la un unghi de 90° faţă de direcţia vântului.

Dacă unitatea este expusă frecvent la ploaie puternică sau zăpadă, montaţi o protecţie deasupra unităţii pentru a proteja unitatea împotriva ploii sau zăpezii, în caz contrar pompa de caldură va efectua degivrări repetate. Fiţi atenţi să nu obstrucţionaţi fluxul de aer din jurul unităţii. Înainte de a fixa unitatea externă la locul stabilit, trebuie să instalaţi un racord de golire în partea sa inferioară. Există două tipuri de racorduri de golire în funcţie de tipul de unitate externă. Conectaţi furtunul de golire (neinclus) la racordul de golire pentru a redirecţiona apa spre partea din faţă a unităţii în timpul regimului de încălzire.

Racord hidraulic

Montarea produsului trebuie să fie realizată cu atenţie ţinând cont de standarde de instalare şi de planul clădirii. Produsul trebuie conectat la un vas de expansiune într-un sistem închis. Nu uitaţi să curăţaţi radiatoarele de rugină şi alte reziduuri înainte de a realiza montajul.

Parcurgeţi toţi paşii de instalare/reglare ţinând cont de descrierea din capitolul rezervat instalării „Punerea în funcţiune a produsului”.

Ţevile de tur şi retur al circuitului de agent termic trebuie să aibă un diametru recomandat de 32 mm.

Pompa de căldură poate lucra cu temperaturi de până la aproximativ 50°C pe retur şi întoarce pe circuit (tur) temperaturi maxime de 65°C pentru perioade scurte de timp (0-3 ore pentru încălzire apă boiler), iar temperatura de funcţionare continuă (normală) a pompei de căldură nu trebuie să depăşească 40 grade Celsius pe retur şi 45 grade Celsius pe tur agent termic.

Pompa de circulaţie

Pompa de circulaţie (recomandat minim 25-11) pentru agentul de încălzire/răcire trebuie dimensionată astfel încât să poată asigura o diferenţă de temperatură a agentului termic între tur şi retur între 3 şi 7 grade Celsius pentru a asigura o funcţionare optimă a pompei de căldură.

Asiguraţi-vă că a fost montată o pompă de circulaţie destul de mare, astfel încât să asiguraţi pompei de căldură suficient agent termic.

Aerisirea

 • Nu trebuie să existe aer pe circuit. Chiar şi cele mai mici bule de aer pot afecta buna funcţionare a produsului.
 • După încărcarea sistemului de încălzire cu lichid, se verifică dacă se aude un zgomot de fundal din pompă, verificaţi dacă a fost aerisită complet.
 • Adăugaţi apă/antigel dacă este necesar pentru a atinge presiunea corespunzătoare, adică între 1,5 şi 3 bari.

Instalaţia electrică

Instalaţia electrică şi montarea pompelor de căldură trebuie efectuate de un electrician autorizat. Toate conexiunile cablurilor trebuie efectuate conform regulilor şi reglementărilor in domeniu.

Racordul electric și de transmitere a datelor între unitatea exterioară și interiorul imobilului se realizează cu cablu conform specificaţiilor de mai jos şi se conectează fiecare la corespondentul său așa cum se poate vedea în imagineile de mai sus.

La conexiunea L , N şi împământare se conectează cablul de alimentare electrică care urmează să fie racordat la priză din interiorul imobilului.

Vă rugăm să dați o atenție deosebită acestor racorduri electrice pentru că dacă există contacte imperfecte atunci pot să apară erori de funcționare.

ÎNAINTE DE A EXECUTA CONEXIUNILE ELECTRICE, CITIŢI ACESTE REGLEMENTĂRI

Toate conexiunile trebuie să fie în conformitate cu codurile locale şi naţionale şi trebuie să fie instalate de către un electrician autorizat. Toate conexiunile electrice trebuie efectuate conform Schemei Conexiunilor electrice amplasate pe panourile unităţilor interne şi externe. Dacă există o problemă serioasă de siguranţă legată de alimentarea electrică, întrerupeţi imediat funcţionarea. Explicaţi clientului motivul acestei întreruperi şi refuzati să instalaţi unitatea până când nu s-a soluţionat corespunzător motivul de siguranţă. Tensiunea de alimentare trebuie să fie cuprinsă între 95-100% din tensiunea nominală. O putere de alimentare insuficientă poate genera o defecţiune de funcţionare, electrocutarea sau un incendiu. Dacă se conectează alimentarea electrică prin cabluri fixe, instalaţi o protecţie la supratensiune şi un comutator pe reţeaua principală de alimentare cu capacitatea de 1,5 ori mai mare decât curentul unităţii. Dacă se conectează alimentarea electrică prin cabluri fixe, trebuie inclus în cablajul fix un comutator sau un întrerupător care deconectează toţi polii şi are un contact de separare de cel putin 3mm. Unitatea trebuie conectată numai la o ramificaţie individuală de ieşire a circuitului. Nu conectaţi alte echipamente la aceea ieşire.

Asiguraţi-vă că aţi împământat corect pompa de căldură Termocasa.

Fiecare cablu trebuie să fie fixat ferm. Slăbiţi cablajul care poate provoca supraîncălzirea terminalului, astfel încât să se genereze defectarea produsului şi un posibil incendiu. Nu lăsaţi cablurile să atingă sau să se aşeze pe ţeava de agent frigorific, compresor sau multe componentele în mişcare din cadrul unităţii.

AVERTISMENT ÎNAINTE DE A EFECTUA ORICE CONEXIUNE ELECTRICĂ: ÎNTRERUPEŢI ALIMENTAREA PRINCIPALĂ CU ENERGIE ELECTRICĂ A SISTEMULUI.

 • Conectaţi cablul de comanda care permite comunicarea dintre termostatul intern şi unitatea externă. Trebuie mai întâi să alegeţi dimensiunea corectă de cablu înainte de a-l pregăti pentru conectare.
 • Cabluri de alimentare pentru unitatea externă: H07RN-F 3x4mmp
 • Cablu de semnal: H07RN-F 2×2,5mmp
 • FIŢI ATENŢI LA CABLURILE DE FAZĂ! În timp ce sertizaţi cablurile, asiguraţi-vă că se face distincţie clară între Faza („L”) faţă de celelalte cabluri şi nu inversaţi cablul de fază cu cel de nul. Acest lucru ar fi periculos şi poate provoca defecţiuni de funcţionare la pompa de căldură Termocasa.
 • Înfăşuraţi ţevile şi cablurile. Înainte de a trece ţevile şi cablurile de semnal prin gaura din perete, trebuie să le legaţi împreună pentru a ocupa mai puţin spaţiu, protejaţi-le şi izolaţi-le.

Sursa de alimentare

Pompa de căldură TMC HYPER-JET trebuie conectată la 230V sau 380V, sursă neîntreruptibilă, protejată cu împământare şi un stabilizator de tensiune pentru cazul în care variaţia tensiunii de alimentare este mai mare de +/-3%.

Comutatorul de siguranţă

Instalaţia electrică trebuie să conţină un comutator de siguranţă pentru întreruperea în totalitate de la energia electrică.

IMPORTANT!

Pompa de căldură are eficienţă maximă și consum mic atunci când:

 • diferența de temperatură între tur și retur este între 3 și 7 grade Celsius
 • izolarea tuturor suprafețelor de contact ale imobilului cu exteriorul să fie cât mai bună (echivalentul unui polistiren de minim 10 cm)
 • suprafețele radiante (calorifer, pardoseală, ventiloconvectoare, etc.) să fie cât mai mari astfel încât temperatura agentului termic (35-45 grade Celsius pe tur) să fie suficientă pentru încălzirea imobilului.
 • Perioda de service și verificare a pompei de căldură pentru păstrarea perioadelor de garanție, adică verificarea și înlocuirea anumitor componente dacă este cazul, nu trebuie să depășească 2 ani calendaristici indiferent de tipul garanției.

Schemă electrică pompă de căldură + boiler + încălzire imobil:

1) termostat boiler, 2) electrovana cu 3 căi TERMOCASA, 3) termostat ambiental, 4) pompă de căldură, 5) alimentare pompă de căldură, 6) pompă recirculare, 7) alimentare termostat boiler/vană cu 3 căi.

Schiţa electrică pompă aer-apă

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU SCHIMBĂTOR INTERMEDIAR

1) ieşire agent termic spre imobil sau boiler, 2) intrare agent termic dinspre imobil sau boiler, 7) pompă de recirculare intermediară, 8) ieşire agent termic pompă căldură, 9) intrare agent termic pompă căldură, 10) schimbător de căldură intermediar, 11) pompa de căldură, 12) pompă recirculare imobil

pompa monobloc aer-apa Termocasa

SCHEMA MONTAJ 2 POMPE DE CĂLDURĂ CU PUFFER ŞI BOILER

5) pompa de căldură, 6) electrovana 3 căi Termocasa, 7) pompa recirculare, 8) boiler apă caldă menajeră, 9) ieşire apă caldă boiler, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire.

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU PUFFER ŞI BOILER

5) pompa de căldură, 6) pompa recirculare, 7) electrovana 3 căi Termocasa, 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire

SCHEMA MONTAJ POMPĂ DE CĂLDURĂ CU BOILER

5) pompa de căldură, 6) pompa recirculare, 7) electrovana 3 căi Termocasa, 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) circuite încălzire clădire

Schemă montaj pompă de căldură cu puffer, boiler şi panou solar

1) centrala termică, 2) boiler ACM (apă caldă menajeră), 3) pompă recirculare, 4) electrovană cu 3 căi, 5) pompă recirculare, 6) clapetă sens gravitaţională, 7) panou solar, 8) pompă recirculare, 9) circuite încălzire clădire, 10) rezervor acumulare (puffer)

Electrovana cu 3 căi (4) de la circuitul verde şi pompa de recirculare (5) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar.

Schemă montaj pompă de căldură cu puffer, boiler şi panou solar (cu schimbător intermediar)

5) pompă de căldură, 6) pompă recirculare, 7) electrovană 3 căi Termocasa (2 buc.), 8) ieşire apă caldă boiler, 9) boiler apă caldă menajeră, 10) intrare apă rece boiler, 11) rezervor acumulare (puffer), 12) circuite încălzire clădire, 13) clapeta sens, 14) pompă recirculare, 15) panou solar cu absorbţie directă, 16) schimbător de căldura intermediar, 17) pompă recirculare, 18) pompă recirculare.

Vana cu 3 căi (7) de la circuitul verde şi pompa de recirculare (18) se vor alimenta de la automatizarea panoului solar.

 

RECOMANDĂRI:

 • Pompele de recirculare trebuie sa fie minim de 25-11 (racord 25, presiune 1,1 bari) şi să fie setate la turaţie maximă
 • În cazul încălzirii pe zone se recomanda utilizarea unui puffer pentru evitarea funcționării continue a pompei de căldură.
 • După finalizarea instalării se vor alimenta/porni toate modulele, se va deschide capacul superior al unităţii externe, se va îndrepta telecomanda spre interiorul unităţii externe, iar din telecomandă se va apăsa butonul on/off pentru activarea pompei de căldură, se va apăsa pe săgeata în sus până se ajunge la 30 grade, iar pe butonul MODE se va apăsa până ce se va afişa AUTO pe telecomandă.
 • Vana cu 3 căi TMC se poate monta atât pe tur cât şi pe retur pentru că avem temperaturi sub 60 grade Celsius.
 • Tururile sau retururile de la pompele de căldură (dacă sunt 2 sau mai multe) nu se leagă mai mult de o pompă de căldură la acelaşi racord al pufferului, turul se conectează la racordul cel mai de sus, iar returul la partea cea mai de jos a pufferului.
 • Tensiunea de alimentare trebuie să fie 230v sau 380v (230v pe fiecare fază) atât la pornirea pompei de căldură cât şi în timpul funcţionării cu o toleranţă +/-5%.
 • Înainte de pornirea pompei de căldură trebuiesc verificate circuitele ca să nu aveţi robineţi închisi sau vana cu 3 căi să nu fie blocată într-o poziţie prin care să blocheze trecerea agentului termic.
 • La prima pornire a pompei de căldură este recomandat să se utilizeze o priză normală pentru alimentarea pompei de recirculare şi a pompei de apă din pământ, iar după setarea termostatelor (boiler şi puffer) pompele să fie alimentate din priza montată pe carcasa pompei de căldură.
 • Diferenţa de temperatură între tur (ieşire cald) şi retur (intrare cald) trebuie să fie de aproximativ 5-7 grade Celsius.
 • Pentru măsurarea exactă a temperaturii se va utiliza un termometru non-contact iar citirea se va efectua pe suprafeţe metalice acoperite în prealabil cu o bandă izolatoare electrică sau vopsea care să nu reflecte.
 • Schimbatoarele pompei de căldură din momentul începerii utilizării, trebuiesc să fie constant imersate în apă/lichid, în caz contrar există riscul de deteriorare şi chiar fisurarea acestora.
 • Suprafaţa serpentinei din boiler trebuie să fie minim de:
  • 3 mp pentru o pompă de 24kw,
  • 2,5 mp pentru o pompă de 18kw,
  • 2 mp pentru o pompă de 12kw,
  • 1,5 mp pentru o pompă de 6kw.
 • Pe cele două circuite trebuie să aveţi instalată supapă siguranţă de maxim 3 bari.
 • În cazul în care nu se utilizează puffer, se va verifica diferenţa de temperatură între tur (ieşire cald) şi retur (intrare cald), iar dacă este mai mare de 7 grade datorită subdimensionării sistemului de încălzire al locuintei, atunci se va utiliza pe retur o pompă de recirculare mai puternică sau o pompă de hidrofor dacă este cazul.
 • În cazul utilizării de calorifere/radiatoare/ventiloconvectoare, acestea trebuie să aibă 1kw putere nominală pentru fiecare 3-5 mp de clădire încălzită, adică la o încăpere de 20 mp aveţi nevoie de 4-6kw (putere nominală).

Declaratie de conformitate

Compania declară că acest aparat este în conformitate cu cerințele următoarelor directive și modificărilor ulterioare:

 • Directiva de joasă tensiune 2014/35 / UE;
 • Directiva privind compatibilitatea electromagnetică 2014/30/UE;
 • Directiva 2012/19 / DEEE UE;
 • Directiva RoHS 2011/65 / UE.
 • Directiva 2009/125 / CE ErP
 • Regulamentul UE privind etichetarea energetică 2017/1369;

Și sunt în conformitate cu cerințele Normei:

 • EN 60335-2-40
Termocasa

Depanare

Siguranţă

Atenţie! Condensatoarele sunt încărcate electric, chiar dacă sursa de alimentare este oprită. Nu uitați să descărcați curentul în condensator.

Pentru alte modele, vă rugăm să conectați rezistența de descărcare (aproximativ 100Ω 40W) sau fierul de lipit (mufa) între bornele +, – ale condensatorului electrolitic de pe partea opusă PCB-ului exterior.

Notă: Imaginea de mai sus este doar pentru referință. Mufa laterală poate fi diferită.

1. Afișarea erorii unității interioare

Lampă operațiuneLampă temporizatorAfișareStare LED
☆ 1 datăXE0Eroare parametru unitate internă EEPROM
☆ de 2 oriXE1Eroare de comunicare a unităților interioare / exterioare
☆ de 4 oriXE3Viteza ventilatorului interior a scăpat de sub control
☆ de 5 oriXE4Senzorul de temperatură a camerei interioare T1 – circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 6 oriXE5Senzorul de temperatură bobină evaporator T2 – circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 7 oriXECDetectare scurgeri de agent frigorific
☆ 1 datăOF0Protecție la curent la suprasarcină
☆ de 2 oriOF1Senzorul de temperatură ambientală exterioară T4 – circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 3 oriOF2Senzorul de temperatură bobină condensator T3 – circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 4 oriOF3Senzorul de descărcare temperatură compresor T5 – circuit deschis sau scurt-circuit
☆ de 5 oriOF4Eroare parametru EEPROM unitate exterioară
☆ de 6 oriOF5Viteza ventilatorului exterior a fost scăpată de sub control
☆ 1 datăP0Defecțiune IPM sau protecție la curent IGBT prea puternică
☆ de 2 oriP1Protecție la supratensiune sau la tensiune scăzută
☆ de 3 oriP2Protecție la temperatură ridicată a modulului IPM sau a compresorului
☆ de 5 oriP4Eroare unitate de compresor invertor
O (lumină)     X (oprit)     ☆ (intermitent)

1.2 Depanare

1.2.1 Diagnosticul și soluția erorilor parametrilor EEPROM (E0 / F4)

Cod de eroareE0 / F4
Decizie de defecțiuneCipul principal PCB interior sau exterior nu primește feedback de la cipul EEPROM.
Cauze presupuse● Greșeală de instalare
● PCB defect

Depanare:

EEPROM: o memorie read-only al cărei conținut poate fi șters și reprogramat cu ajutorul unui puls de voltaj. Pentru locația cipului EEPROM, vă rugăm să consultați fotografiile de mai jos.

Notă: Cele două fotografii de mai sus sunt doar cu titlu de referință, este posibil să nu fie absolut identice cu cele pe care le aveţi.

1.2.2 Diagnosticul și soluția comunicării unității interioare / exterioare (E1)

Cod de eroareE1
Condiții de decizie a funcționării defectuoaseUnitatea interioară nu primește feedback de la unitatea exterioară timp de 110 secunde și această condiție se întâmplă de patru ori continuu.
Cauze presupuse● Eroare de cablare
● PCB interior sau exterior defect

Depanare:

1.2.3 Viteza ventilatorului a scăpat de sub control – diagnostic și soluție (E3)

Cod de eroareE3 / F5
Condiții de decizie a defecțiuniiCând viteza ventilatorului interior rămâne prea mică (300RPM) pentru o anumită perioadă de timp, unitatea se va opri și LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse● Eroare de cablare
● Ventilatorul este defect
● Motorul ventilatorului este defect
● PCB defect

Depanare:

Index1:

1: Motor ventilator DC interior sau exterior (cipul de control este în motorul ventilatorului)

Porniți și când unitatea este în regim de așteptare, măsurați tensiunea pin1-pin3, pin4-pin3 în conectorul motorului ventilatorului. Dacă valoarea tensiunii nu este în intervalul indicat în tabelul de mai jos, PCB-ul trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit.

Intrare și ieșire tensiune motor DC

Nr.CuloareSemnalVoltaj
1RoşuVs/Vm280V~380V
2
3NegruGND0V
4AlbVcc14-17.5V
5GalbenVsp0~5.6V
6AlbastruFG14-17.5V

2. Motor ventilator DC exterior (cipul de control este în PCB exterior)

Porniți și verificați dacă ventilatorul poate funcționa normal, dacă ventilatorul poate funcționa normal, PCB trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit. Dacă ventilatorul nu poate funcționa normal, măsurați rezistența fiecărui doi pini. Dacă rezistența nu este egală una cu cealaltă, motorul ventilatorului trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit, în caz contrar PCB-ul trebuie să aibă probleme și trebuie înlocuit.

3. Motor interior AC al ventilatorului

Porniți și setați unitatea care funcționează în modul ventilator la viteza mare a ventilatorului. După ce ați rulat timp de 15 secunde, măsurați tensiunea pinului 1 și pinului 2. Dacă valoarea tensiunii este mai mică de 100V (alimentare de 208 ~ 240V) sau 50V (alimentare de 115V), PCB are probleme și trebuie înlocuit.

1.2.4 Circuit deschis sau scurtcircuit al senzorului de temperatură – diagnostic și soluție (E5)

Cod de eroareE4/E5/F1/F2/F3
Condiții de decizie a defecțiuniiDacă tensiunea de eșantionare este mai mică de 0,06V sau mai mare de 4,94V, LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse● Eroare de cablare
● Senzor defect

Depanare:

1.2.5 Detectarea scurgerilor de agent frigorific – diagnostic și soluție (EC)

Cod de eroareEC
Condiții de decizie a defecțiuniiDefiniți temperatura bobinei evaporatorului T2 a compresorului începe să ruleze ca Tcool. La început 5 minute după pornirea compresorului, dacă T2
Cauze presupuse● Senzor T2 defect
● PCB interior este defect
● Probleme de sistem, cum ar fi scurgerile sau blocarea.

Depanare:

1.2.6 Diagnostic și soluție de protecție la suprasarcină curentă (F0)

Cod de eroareF0
Condiții de decizie a defecțiuniiO creștere anormală a curentului este detectată prin verificarea circuitului de detectare a curentului specificat.
Cauze presupuse● Probleme de alimentare
● Blocarea sistemului
● PCB defect
● Eroare de cablare
● Funcționarea defectuoasă a compresorului

Depanare:

1.2.7 Funcționare defectuoasă IPM sau diagnostic și soluție de protecție la curent IGBT prea puternică (P0)

Cod de eroareP0
Condiții de decizie a defecțiuniiCând semnalul de tensiune trimis de IPM către unitatea de comandă a compresorului este anormal, LED-ul afișajului va afișa „P0” și AC se va opri.
Cauze presupuse● Eroare de cablare
● Defecțiune IPM
● Ventilatorul de exterior este defect
● Funcționarea defectuoasă a compresorului
● PCB exterior este defect

Depanare:

> Verificarea continuității IPM

Opriți alimentarea, lăsați condensatorii electrolitici de mare capacitate să se descarce complet și demontați IPM. Utilizați un tester digital pentru a măsura rezistența dintre P și UVWN; UVW și N.

1.2.8 Diagnostic și soluție de protecție împotriva supratensiunii sau a tensiunii prea joase (P1)

Cod de eroareP1
Condiții de decizie a defecțiuniiO creștere sau o scădere anormală a tensiunii este detectată prin verificarea circuitului de detectare a tensiunii specificat.
Cauze presupuse● Probleme de alimentare.
● Scurgere sau blocare a sistemului
● PCB defect

Depanare:

1.2.9 Protecție la temperatură ridicată a IPM sau a compresorului – diagnostic și soluție (P2)

Cod de eroareP2
Condiții de decizie a defecțiuniiÎn cazul în care tensiunea de eșantionare nu este de 5V, LED-ul va afișa defecțiunea.
Cauze presupuse● Probleme de alimentare
● Scurgeri sau blocare a sistemului
● PCB defect
● Probleme de conexiune

Depanare:

Protecție la temperatură ridicată a compresorului:

1.2.10 Eroare unitate de compresor invertor – diagnostic și soluție (P4)

Cod de eroareP4
Condiții de decizie a defecțiuniiO unitate anormală a compresorului invertor este detectată de un circuit special de detecție, inclusiv detectarea semnalului de comunicație, detectarea tensiunii, detectarea semnalului de rotație a compresorului și așa mai departe.
Cauze presupuse● Eroare de cablare
● Defecțiune IPM
● Ventilatorul de exterior este defect
● Funcționarea defectuoasă a compresorului
● PCB exterior este defect

Depanare:

Verificarea pieselor principale

1. Verificarea senzorului de temperatură

Deconectați senzorul de temperatură de la PCB, măsurați valoarea rezistenței cu un tester.

Senzori de temperatură.

 • Senzor temperatura camerei (T1),
 • Senzor de temperatură a bobinei interioare (T2),
 • Senzor de temperatură bobină exterioară (T3),
 • Senzor de temperatură ambientală exterioară (T4),
 • Senzor de temperatură de descărcare a compresorului (T5).
 • Măsurați valoarea rezistenței fiecărei înfășurări utilizând multimetrul.

Tabelul valorii rezistenței senzorului de temperatură pentru T1, T2, T3, T4 (°C – -K)

°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm
-20-4115.266206812.6431601402.357741002120.62973
-19-2108.146217012.0561611422.272491012140.61148
-180101.517227211.5621442.190731022160.59386
-17196.3423237310.9731631452.112411032170.57683
-16389.5865247510.4736641472.037321042190.56038
-15584.219257710651491.965321052210.54448
-14779.31126799.55074661511.896271062230.52912
-13974.53627819.12445671531.830031072250.51426
-121070.169828828.71983681541.766471082260.49989
-111266.089829848.33566691561.705471092280.486
-101462.275630867.97078701581.646911102300.47256
-91658.707931887.62411711601.590681112320.45957
-81856.369432907.29464721621.536681122340.44699
-71952.243833916.98142731631.484811132350.43482
-62149.316134936.68355741651.434981142370.42304
-52346.572535956.40021751671.387031152390.41164
-4254436976.13059761691.341051162410.4006
-32741.587837995.87359771711.290781172430.38991
-22839.8239381005.62961781721.254231182440.37956
-13037.1988391025.39689791741.21331192460.36954
03235.2024401045.17519801761.173931202480.35982
13433.3269411064.96392811781.136041212500.35042
23631.5635421084.76253821801.099581222520.3413
33729.9058431094.5705831811.064481232530.33246
43928.3459441114.38736841831.030691242550.3239
54126.8778451134.21263851850.998151252570.31559
64325.4954461154.04589861870.966811262590.30754
74524.1932471173.88673871890.936621272610.29974
84622.5662481183.73476881900.907531282620.29216
94821.8094491203.58962891920.87951292640.28482
105020.7184501223.45097901940.852481302660.2777
115219.6891511243.31847911960.826431312680.27078
125418.7177521263.19183921980.801321322700.26408
135517.8005531273.07075931990.777091332710.25757
145716.9341541292.95896942010.753731342730.25125
155916.1156551312.84421952030.731191352750.24512
166115.3418561332.73823962050.709441362770.23916
176314.6181571352.63682972070.688441372790.23338
186413.918581362.53973982080.668181382800.22776
196613.2631591382.44677992100.648621392820.22231

Tabelul valorii rezistenței senzorului de temperatură pentru T5 (°C – -K)

°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm°C°FK Ohm
-20-4542.7206868.666014013.591002123.702
-19-2511.9217065.626114213.111012143.595
-180483227262.736214412.651022163.492
-171455.9237359.986314512.211032173.392
-163430.5247557.376414711.791042193.296
-155406.7257754.896514911.381052213.203
-147384.3267952.536615110.991062233.113
-139363.3278150.286715310.611072253.025
-1210343.6288248.146815410.251082262.941
-1112325.1298446.11691569.9021092282.86
-1014307.7308644.17701589.5691102302.781
-916291.3318842.33711609.2481112322.704
-818275.9329040.57721628.941122342.63
-719261.4339138.89731638.6431132352.559
-621247.8349337.3741658.3581142372.489
-523234.9359535.78751678.0841152392.422
-425222.8369734.32761697.821162412.357
-327211.4379932.94771717.5661172432.294
-228200.73810031.62781727.3211182442.233
-130190.53910230.36791747.0861192462.174
032180.94010429.15801766.8591202482.117
134171.94110628811786.6411212502.061
236163.34210826.9821806.431222522.007
337155.24310925.86831816.2281232531.955
439147.64411124.85841836.0331242551.905
541140.44511323.89851855.8441252571.856
643133.54611522.89861875.6631262591.808
745127.14711722.1871895.4881272611.762
8461214811821.26881905.321282621.717
948115.24912020.46891925.1571292641.674
1050109.85012219.699019451302661.632
1152104.65112418.96911964.849
125499.695212618.26921984.703
135595.055312717.58931994.562
145790.665412916.94942014.426
155986.495513116.32952034.294
166182.545613315.73962054.167
176378.795713515.16972074.045
186475.245813614.62982083.927
196671.865913814.09992103.812

2. Verificarea compresorului© Termocasa. Toate drepturile rezervate.
Proudly powered by Perpetuum Mobile.